Пазарът на биопродуктите изпреварва производството в България. В момента се продават над 200 артикула "био", но само 10 - 15 са произведени в България. Всичко останало е внос и като че ли се продава добре”. Това каза пред  Агенция “Фокус”Стоилко Апостолов, управител на Фондация за биологично земеделие “Биоселена”. Най-много се купували козметични стоки и бебешки храни. В България има около 500 ферми за биологично производство. Работата в тях включва сертифицирането на пълния процес по производството на един продукт. “Не може да има краен продукт хляб, ако зърното не е отгледано в биологична среда, след това да е смляно в сертифицирана мелница, и след това изпечено във фурна. Всички етапи на производството от нивата до магазина трябва да бъдат контролирани от независима организация, и да бъде издаден сертификат. Това е, което го отличава от другите продукти”, каза Стоилко Апостолов.


Данните от сертифициращия орган върху продукта дават възможност на потребителя да установи в коя точно ферма е произведен. Никакви торове и химически препарати не се използват при производството на един продукт; това прави качеството им високо и съответно - вдига цената им. В някои случаи цената е по- висока на 100%, в зависимост от сезона и културата, но средно тя е по-висока с 30%.


Фондацията за биоземеделие консултира производството на няколко продукта, включително био кисело мляко. “Консултираме целия процес - от кравата до магазина. Занимаваме се предимно с фермерите и преработвателите”, каза още Стоилко Апостолов.
Фондацията работи съвместно с Асоциацията за защита на потребителите. Според управителя Стоилко Апостолов мисленето на българите е все още на нивото, при което предпочита да купи евтино фалшиво сирене, а не по-скъпото и доказано чисто.