„РНК-клей“ е вещество, разработено от австралийски изследователи от Университета на Куинсланд, като алтернатива на действащите сега пестициди. Веществото потиска определени гени в точно определени вредители, пише списание „Nature Plants“ . 
 
 
Учените успешно са приложили разработката във вид на спрей, наречен „био-клей“, за да защитят тютюневи растения от вирус в продължение на 20 дни с едно пръскане. 
 
„Когато био-клеят се нанесе върху растение, специфичната за вируса дРНК се освобождава бавно от глинените нанослоеве в растението. Това активира в растението поведение, което представлява естествен защитен механизъм. На практика дРНК се разделя на малки късове чрез ензими в тази „пътечка“. Тези малки парченца атакуват вируса, когато той заразява растението, без да се променя растителният геном“, обяснява водещият изследовател Неена Митер.
 
Химическите пестициди, които се използват в момента, убиват целенасочено насекомото-вредител, но убиват и много други организми, които може да са полезни –медоносни и диви пчели, пепруди и др.
 
 
„Дори и при използването на настоящите пестициди ние губим до 40% от продуктивността на културите, които отглеждаме, заради вредители и патогени. Сега се надяваме, че с намесата на био-клея, който е екологично чиста мярка за защита на културите, ще намалим загубите на реколта“, казва Митер.
 
Био-клеят е специфичен и убива само патогените, за които е предназначен. В момента земеделските производители използват инсектициди, за да убият целия „вектор“ на даден вирус, докато био-клеят поразява единствено самия вирус.