Стартиралият през пролетта Първи фермерски био базар в Мол Пловдив набира все повече скорост като дава възможност на биопроизводители от региона да реализират директно произведената продукция, както и на потребителите да купуват качествени пресни биопродукти на достъпна цена.

„За първа година биосезона на прясна земеделска продукция има позитивно развитие и фермерите успяват да я реализират на най-добрата цена за нас и тях. Безценен е и контактът с производителите, които имаме шанса да осъщестяваваме всяка събота“, посочиха от Хранкооп Пловдив.

Био базарът се провежда всяка събота от 11 до 18 часа и предлага разнообразни продукти от зеленчуци и плодове, млечни продукти, билки и подправки до био хляб, био курабийки и био сладка от Родопите.



Съботният фермерски базар е част от проект на "Сдружение Устойчиво Общество" (www.organichno.com) за базари в София, Варна и Пловдив и се подкрепя от "Българска Асоциация Биопродукти", "Фондация Биоселена", "Фондация Авалон България", Проектът „Новото тракийско злато“, Mall Galleria Plovdiv и Grand Mall Varna. Събитието поставя началото на нов кооператив - Хранкооп Пловдив, който е част от мрежата Хранкооп в цяла България и ще бъде с преобладаващо участие на биопроизводители.
 




Целите, които си поставя новият Хранкооп Пловдив са да подкрепи реализацията и разнообразяването на производството на местните биофермери и производители на чиста храна, да предлага достъпна здравословна храна на заинтересованите пловдивчани, както и да се споделят и развиват домакински умения за здравословно хранене и домакинство чрез работилници и срещи. В новата неформална група се допускат единствено биосертифицирани и земеделски производители, способни да доказват и поддържат доверието на потребителите за устойчивите си практики.
 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!