Основателият на компанията Microsoft Бил Гейтс вложи 171 млн. долара в 14,5 хил. акра земеделска земя в Южен Вашингтон, информира агенция Bloomberg, позовавайки се на Land Report.

Двамата най-богати в Света инвестират в мащабен център за пшеница и царевица

По данни на изданието, специализирано в сделки със земеделска земя, това е най-голямата покупка на земя в САЩ през 2018 г.  Сделката е извършена чрез няколко посреднически компании.

Агенция Bloomberg уточни, че новата придобивка на Гейтс включва около 10,5 хил. акра напоявани земеделски земи. 3,9 хил. акра са пасища, а останалите около 140 акра са в района на „Небесните планини“.

Преди време Бил Гейтс вложи 40 милиона долара за селектиране на идеалната крава. Инвестицията е направена в нетърговската организация Galvmed от Единбургския университет в Шотландия. Тя е специализирана в генетични изследвания и в изготвянето на ваксини за едрия рогат добитък.
 
По думите на Гейтс целта е да се селектира много издръжлива на горещини крава, която да бъде подходяща за отглеждане в Африка и да дава четири пъти повече мляко от местните породи.