Български слънчогледови хибриди стават все по-популярни в чужбина и трупат положителни оценки в Европа и Азия. Освен при официални изпитвания в Румъния, слънчогледи на Добруджанския земеделски институт се разпространяват в Украйна и Казахстан. 

Най-голяма динамика се отчита в отношенията с Република Казахстан. Вече е преминало изпитанието на хибрида Енигма CLP, който през миналата година е бил признат в две области на азиатската държава и ще се произвежда там. „Изпратили сме линии слънчоглед. Тази година се очаква регистрация на Енигма в още четири области, за да се разпространява на по-големи площи в Република Казахстан“, посочи доц. Даниела Вълкова от Добруджанския земеделски институт. 

Българските хибриди са на много добро ниво и се оценяват от производителите. Селекцията се отличава с висока масленост и продуктивност, устойчивост на болести и редица климатични фактори и подходящи за технологията „чисто поле“. 

Едва около 5% са площите с български хибриди слънчоглед у нас на този етап, информираха селекционерите от института в Генерал Тошево. През 80-те и 90-те години процентите са се движили между 70 и 90, като в чужбина са заемали сериозен дял от полетата. 

Днес учените работят в няколко направления и създават както конвенционални, така и клиърфийлд и експрес-толерантни хибриди. Най-новото направление е производство на семена с времева изолация, съобщи още доц. Вълкова. 

Като основен проблем през последните години е увеличеният инфекциозният фон, свързан с разпространението на мана.

„Вече има по-агресивна раса, която поразява наред български и чужди хибриди слънчоглед. Нашата задача е да създадем по-устойчив материал. Много важно е семената да се обеззаразяват заради този агресивен инфекциозен фон“, посочи доц. Даниела Вълкова.

За проблемите с разпространението на мана учените сигнализират непрекъснато през последните 5 години и посочват, че едно от решенията е стриктно спазване на сеитбооборота и сеитбата на маслодайната култура на дадено поле най-малко през 4 години.   

Валежите през втората половина на април спомогнаха да се преодолее сериозното зимно засушаване.

„Дъждовете през май бяха благодат и спомогнаха добре да се развият слънчогледовите растения от ранните и по-късните сеитби. Надяваме се валежите през юни да осигурят един по-сериозен старт и слънчогледовите растения да навлязат във фаза бутонизация мощни и здрави“, не крие надеждите си ученият.