Все повече български земеделски производители внедряват нови технологии, за да си улеснят работата и да оптимизират производството. Те дават възможност на иновативни компании да тестват своите решения в реални условия и да получат обратна връзка.
Четете още: Иновациите дават пазарно предимство на агробизнеса
За няколко такива примера разказа Ина Тодорова – координатор на проекти, по време на третото издание на Академия „Иновации в агробизнеса”. През миналата година са стартирали пет пилотни дейности, а до средата на тази година предстоят още четири.
Един от първите реализирани проекти е по искане на български пчелар, който желае да използва сензорна система за мониторинг на кошера. Целта е да се проследяват процесите вътре в кошера, без да се налага често отваряне, което може да стресира пчелите. Българска компания, разработваща такъв продукт, вече е инсталирала сензорите, а първите данни се анализират, за да се подобри животът на пчелните семейства.
Друг успешен пример е при производители на плодове и зеленчуци, които се нуждаят от сонда за измерване на влажността на почвата. Българска фирма осигурява необходимата технология, която вече е внедрена. Очаква се в рамките на няколко сезона да се съберат достатъчно данни, за да се направят анализи и подобрения.
Третият случай включва зеленчукопроизводител, който има нужда от измерване на влажността, температурата, светлината и най-вече съдържанието на хранителни вещества в почвата. Проектът е в начален етап, а целта е да се оптимизират ресурсите – когато няма нужда от допълнително напояване или торене, тези процеси да се избягват, като се запазва балансът в екосистемата.
Събирането на информация продължава, а в бъдеще предстои Демоден, който ще даде възможност на всички участници в пилотните дейности да споделят резултатите, впечатленията и ползите от новите технологии.
„Основната ни цел, като мисия в работата ни, е да подпомогнем устойчивостта, кръговата икономика и внедряването на нови практики, които от една страна улесняват работата, а от друга оптимизират ресурсите за производители, фермери и всички, ангажирани в селското стопанство и хранителната индустрия“, обяснява Ина Тодорова в интервю за националното радио.
0 КОМЕНТАРА