Накратко:
•    
GASC закупи 100 000 тона родна пшеница
•    Черноморският регион предлага най-ниски цени

Египетският държавен купувач на зърно - General Authority for Supply Commodities (GASC) заяви във вторник, че е закупил 400 000 тона пшеница в международен търг.

Покупката включва 100 000 тона българска пшеница, 180 000 тона румънска и 120 000 тона украинска пшеница, съобщи GASC. „Египет договори по-ниски цени по някои оферти, дори с повече от 10 долара на тон за някои товари“, казаха търговци.

„Украинската пшеница е много евтина, дори по-евтина от руската. Продава се предимно на малки пратки. Ако има гаранция за редовни доставки без руски атаки, както показа търгът на GASC, има голям потенциал пред украинския пазар“, коментира Дитер Манс, германски търговец.

Анализатори са на мнение, че покупката от Египет на 400 000 тона черноморска пшеница е потиснала европейските настроения, въпреки че руската пшеница е била пренебрегната.

„Руската минимална цена все още е в сила за да ограничи износа, както се вижда и от търга на Египет, но въпреки това реалните руски цени са по-ниски от тези в Европа“, каза германски търговец.

Пазарът следи внимателно за оценката на перспективите пред производство в САЩ и Русия след смесеното време тази година.
Русия е най-големият износител на пшеница в света и степента на щетите по реколтата от майските студове вълнува силно международните пазари на зърно.

Руското министерство на земеделието досега оценява загубите на реколта от майските студове на около 1 милион хектара, или 1,2% от общата площ за реколта 2024 г., като други 700 000 хектара са понесли щети. „Повечето от загиналите посеви вече са презасети“, категорични са от министерството.

Москва заяви, че нейният износ на зърно няма да бъде засегнат. Миналата седмица Русия обяви извънредно положение в 10 региона, за да улесни застрахователните искове от фермерите.

Министерството на земеделието се придържа към прогнозата си за реколтата от зърно за 2024 г. от 132 милиона тона, но казва, че тя може да бъде коригирана, ако сушата продължи в няколко региона.

Аграрните консултанти вече понижиха прогнозите си за пшеницата – ИКАР до 81,5 милиона тона, а SovEcon до 80,5 милиона.
Русия твърди, че планира да изнесе 60 милиона тона зърно през сезон 2024/25, започващ на 1 юли, което е спад от прогнозните 70 милиона тона.

👉 Вижте плейлист в YouTube с „Динамиката на зърнените борси“ на Боян Иванов, създадена специално за Agri.bg.