Българската аграрна камара (БАК) поиска среща с министъра на земеделието и храните Георги Тахов във връзка с опустошителните градушки, които нанесоха непоправими щети върху площи с плодове, зеленчуци , както и зърнени и маслодайни култури в различни краища на страната. 

С настоящото писмо се обръщаме към Вас с молба за среща, на която да обсъдим спешни мерки и превантивни действия за предотвратяване на загуби за земеделските производители в следствие на градушки. Повод за молбата ни е масивната градушка от вчера, 12.06.2024 г., която нанесе поражение на реколтата на земеделски производители от районите на Разград, Търговище, Шумен, Сливен, Велико Търново и Бургас.

Нанесените щети в този широк мащаб за пореден път показват, че е необходимо да бъдат взети решения относно ефективното функциониране на противоградната система и работата на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“”, се казва в писмото на БАК до министър Тахов.

През последното денонощия бури и градушки унищожиха реколтата на стотици земеделски производители. Извънредната ситуация за пореден път повдигна темата за ефективността на страната ни да се защити от бедствие като градушките.