В Китай се провежда Международна конференция по малините. В нея участват представители на 13-те страни, произвеждащи 80% от малините в света, съобщи за Агри.БГ Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я), който участва във форума.

Четете още: Проф. Виолета Божанова: Стопаните могат да печелят повече, ако се обединят в клъстери


В нашата страна се проведе предходното издание на конференцията, която събира на всеки две години малинопроизводителите от цял свят. Заради Ковид кризата обаче след това имаше пауза. 

Около 300 души присъстват на събитието, организирано от Международната организация на малинопроизводителите /IRO/. Темата на конференцията е „Развитие на производството на малини и насърчаване на съживяването на селските райони“, съобщават местните медии. 

Международната организация на малинопроизводителите се ангажира да насърчава обмена и сътрудничеството в глобалната индустрия с малини, както и изследванията и прилагането на технологии в малинопроизводството.
На конференцията е изтъкнато, че комплексният подход ще се превърне в ключ към увеличаване на стойността на производството на малини. 

През последните години, с подобряването на качеството на живот и промените в концепциите за потребление, производството на малини в Китай навлиза в „златен“ период. Това е висока оценка за качествата на малините като плод и дълбоко признание за техния индустриален потенциал. 

Китайските участници в конференцията гледат на малината не само като полезен плод, но и оценяват ролята на малиновия храст при защита срещу вятър и ерозия. 

13-ата Международна конференция за малини насърчава международния обмен и сътрудничество, според председателят на Международната организация на малинопроизводителите Антонио Домингес. По време на събитието, малинопроизводителите от различни страни са обсъдили тенденциите в развитието на индустрията и възможностите за сътрудничество. Това ще спомогне за насърчаване на международното развитие на производството на малини и ще подобри конкурентоспособността на китайската малиновата индустрия на международния пазар, смятат домакините. 

На конференцията е изтъкнато значението на технологичните иновации в производството на малини, включително интелигентни системи за засаждане, иновативни технологии за съхранение и технологии за дълбока обработка. Тези научни и технологични средства ще спомогнат за подобряване на добива и качеството на малините и ще задоволят нуждите на потребителите от здравословна, вкусна и питателна храна.

малини

Участниците в конференцията подчертаха значението на технологичните иновации за подобряване на добива и качеството на малините чрез въвеждането на модерни технологии като интелигентни облачни платформи и интелигентни системи за засаждане. Това ще спомогне за подобряване на ефективността на производството и качеството на продуктите от малини и ще отговори на търсенето на висококачествени, персонализирани продукти.