Нови кошери, разработени с помощта на 3D печат, идват на помощ на пчеларите в борбата с новите предизвикателства. Те са дело на студент от Мексико и отменят трудоемка задача за опрашващите насекоми, съобщава Parametric Architecture. 

18 000 лева de minimis ще получат пчеларите, произвеждащи „Странджански манов мед“

3D принтираните кошери от смола реконструират шестоъгълната формация, която пчелите традиционно изграждат. Тя има задачата да насочи усилията на пчелите към производството на мед. Кошерът е хрумване на Хосе Франсиско Артеага Аларкон, който предстои да защити магистърска степен в университета Чапинго в Тескоко, Мексико. 

Естественият начин за изграждане на кошери за пчелите включва използването на пчелен восък и други естествени секрети, чието производство може да отнеме време, което е важно за тяхното оцеляване. През годините пчеларите са улеснили това, като са създали кутии за кошери, предназначени да примамват пчелите и да подобрят производството на мед. Въпреки това, с увеличаването на скоростта на изчезване на популациите от пчели по целия свят, има нужда да се измислям по-добри начини за подпомагане на събирането на храна за пчелите. Тук на помощ идва 3D принтирането, тъй като представя иновативен метод за конструиране на кошери. 

Систематизираният 3D принтиран кошер ще има панели, позволяващи на пчелите да се фокусират директно върху производството на мед. Събирането на мед е предвидено да бъде автоматизирано, информира Хосе Франсиско Артеага Аларкон. 

Новите кошери предлагат и други предимства в сравнение със стандартните кошери. Те имитират естествената шестоъгълна форма, като по този начин намаляват количеството работа, което пчелите трябва да направят, за да създадат своя дом. По този начин те използват ресурсите си предимно за производство на мед. Намаляването на труда премахва и умората, но също така избягва други проблеми като топлина, шум и проблеми с пространството, които са широко разпространени в конвенционалните кошери. Очакваният резултат в този случай е, че пчелите ще бъдат по-малко стресирани, което означава, че средата ще бъде подходяща за правилния им растеж.

Включването на технологията за 3D печат в пчеларството означава преминаване към иновации в практиката на селското стопанство. То е стъпка и към по-доброто опазване на околната среда. Технологията ще донесе ползи за пчеларите и добивите на мед, като ще спомогне и за поддържането на глобалното разнообразие от храна. Вижте още:

Облекчават правилата за организирането на фермерски пазари

Климатични промени: Без акациев мед заради лошото време

От 3 юни отварят прием за кредитиране на пчеларски проекти