Българската компания НИК, насочена към развитието на високите технологии в земеделието, вече се отличава и на европейския пазар. С участието си на световното изложение Агритехника от компанията представиха продукти и услуги, разработени в България, от които могат да се възползват и европейските фермери.
 
Трактор.БГ разговаря с Васил Василев продуктов мениджър на програмата Geoscan, чийто богат опит е свързан с докторска степен в сферата на спътникови изображения в земеделието. Д-р Василев също така е преминал специализации в Европейската комисия, в отдела свързан с мониторинг на земеделските посеви в Европа. Той ни разказа как са интегрирани услугите, които предлага компанията и как те могат да бъдат полезни:

 
„Заедно с нашите партньори от НИК Агросървис и лабораторията, която представляват заедно с приложението на програмата Geoscan, ние имаме самочувствието да приложим едно цялостно решение за системен мониторинг на земеделските култури в Европа и целия свят. Използвайки едногодишния опит, който имам с продуктите на Geoscan сме провели необходимите корекции за повишаване чувствителността на вегетационния индекс към наличието на биомаса, хлорофилно съдържание и фотосинтетична активна радиация, което ще позволи получаването на информация на фермерите за състоянието на посевите много по-рано в сезона на вегетация и ще доведе до взимането на по-правилни управленски решения от тяхна страна“.
 
GeoSCAN реализира една успешна година в България  като от НИК споделиха, че това което ги е подтикнало към излизане и на европейския пазар е проявения интерес за системата от чужбина и интеграцията, която има тя с услугите за лабораторен анализ на почва и растения, предлагащи се от  NIK Agro Service. 

 
Интеграцията между двете услуги дава възможност за получаване на информация както за вегетационния индекс на културата, така и резултатите от почвените проби на конкретния парцел в една обща система, в която може да се проследява комплексно развитието на растенията. 
 
Вегетационния индекс се изчислява за конкретен момент на база на спътниковите изображения в GeoSCAN, а почвените карти се съставят на базата на извършено почвено картиране на полето и последващ лабораторен анализ на почвата. 
 
Повече информация за предлаганите от НИК продукти и услуги в България може да получите в интернет на адрес www.nik.bg или на телефон 02/974 43 33