Силната жега с температури над 40 градуса по Целзий провокира катастрофални горски и селски пожари в Средиземноморския регион. Горят ниви, ферми, в пламъците загиват хора и животни, казва д-р Олаф Зинке пред германското издание Аgrarheute.com.

Изпепелени от слънцето: Почвообработките закъсняват, пролетниците страдат, напояване няма

Засега най-силно са пострадали Гърция, Турция и Южна Италия. Пожари обаче бушуват и на Балканите - в Румъния и България, допълва той.

В момента е невъзможно да се каже колко големи ще са щетите и производствените загуби в селското стопанство и други области, тъй като борбата с огъня продължава.

Само в Гърция площите с унищожена гора и земеделски земи се оценяват на няколко хиляди хектара. По данни на Европейската информационна система за горските пожари за 10 дни до 7 август в южната ни съседка са изгорели почти 57 000 хектара. Средната площ на пожарите от 2008 до 2020 г. възлиза на 1700 хектара.

Занапред метеорологичните служби окачват, че горещата вълна ще се разпространи в части от Испания и Франция - страни, които имат по-голямо земеделско значение, в сравнение с Гърция.

Междувременно от южната ни съседка и други пострадали страни постъпват в медиите съобщение, че немалка част от пожарите може би е провокирана от палежи. В Гърция, Турция и Италия вече са арестувани няколко души.

В южната част на Италия, в Сардиния, за кратко време в резултат на пожар бяха унищожени 20 000 хектара гора, маслинови насаждения и ниви зърнени култури.

Докато южните райони на Италия горят, северните се сблъскват със силни бури и проливни дъждове.

Щетите, нанесени от силните бури и градушката по целия ландшафт на Северна Италия през това лудо лято, възлизат на няколко десетки милиони евро, коментират от най-голямата земеделска организация в страната - Coldiretti.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Какво вещае времето през август?

В екстремните горещини и пчелите се нуждаят от допълнителни грижи

Предупреждение: Температури до 40°С, поливайте повече