В основата на прецизното земеделие стои една вече често използвана технология, а именно точност на обработките от 2 см, която най-често се прилага у нас при сеитбата или по-скоро от нея започва цикълът на така нареченото прецизно земеделие – серия от решения и технологии, които водят до редица ползи и преимущества за земеделците.
 
Едни от най-важните ползи са пестенето на суровини при сеитба, торене и пръскане, но не по-малко важни са спестените часове работа на полето и по-високата производителност на обработките.
 

Новата технологията за сателитна корекция на сигнала Trimble RTX вече осигурява безпрецедентна точност от 2 см.

 
В края на 2018 година американската компания Trimble – лидер в GPS индустрията -  обяви, че разработената от тях технология за сателитни корекции вече може да предоставя 2 см точност с подобрено време за конвергенция. Земеделците вече могат да стартират работа с пълна точност за около 2 минути в зоните на мрежата RTX Fast. 
 
Тези бързина и точност са достъпни вече и в България, използвайки услугата за сателитна корекция на сигнала Trimble CenterPoint® RTX, която осигурява подобна на RTK точност, но извън традиционните VRS мрежи, които бяха считани за златен стандарт в земеделието. В допълнение, корекциите са достъпни и чрез интернет или мобилна връзка, което превръща Trimble RTX в една от най-гъвкавите услуги за прецизно земеделие предлагани днес.
 
Освен това услугата Trimble RTX поддържа и технологията Trimble xFill®, която осигурява възможност на ползвателите на RTK и VRS корекции да продължат да работят в случай на загуба на сигнала. xFill „запълва“ RTK сигнала при временно прекъсване на радио/ интернет връзката и осигурява непрекъснат работен поток.
 
Trimble CenterPoint® RTX – никоя друга сателитна корекция не работи по-добре. Новата технологията за сателитно позициониране RTX съчетава предимствата на бързия сателитен сигнал с продуктивността на RTK технологията.
 
 
Характеристики на Trimble CenterPoint® RTX:
 
      - Покритие: В цял свят
      - Висока точност: 2 см точност следа към следа
      - Бърза инициализация: В България CenterPoint RTX се конвергира до пълна точност за по-малко от 2 минути. 
      - Покритие от най-много спътникови констелации: GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou и QZSS 
      - Повече допълнително време: При прекъсване на сигнала работният поток продължава до 200 секунди  
      - Не е нужна базова станция: Не се притеснявайте от загубата на радио сигнал. RTX работи без базова станция!
      - Ценова ефективност: Не е нужно заплащането на допълнителни такси за мобилни данни. 
      - Fast Restart (Бързо рестартиране): Намалете времето за стандартна инициализация до по-малко от 5 минути в началото на всеки ден като стартирате трактора от същото място, на което сте спрели предния ден или от позната на картата точка.  

Trimble е първата компания, която успява да предложи на земеделците сателитна корекция на сигнала с точност от 2 см. 

Новата техника за позициониране е базирана на последно поколение точни сателитни корекции през сателитна или интернет връзка. Предлагайки широка гама от корекции на сигнала, Trimble RTX предоставя на ползвателите гъвкавост и свобода да избират нивото на прецизност, съответстващо на техните нужди.
 
Благодарение на Trimble RTX земеделците могат да работят с голяма точност в някои от най-отдалечените райони без географските ограничения на VRS мрежата и без да разчитат на локални RTK базови станции, стига да използват съвместими дисплеи за навигация Trimble
 
Качеството и надеждността на Trimble RTX променят правилата на играта осигурявайки сателитни корекции на сигнала за операции, които до сега изискваха RTK точност и предлагайки глобално решение там, където наземните VRS мрежи не са налични.
Повече за услугата Trimble RTX на глобално ниво можете да научите на http://www.trimble.com/Positioning-Services/Trimble-RTX
 
За територията на България услугата Trimble RTX се предоставя от НИК Електроникс