Кандидатурата на АБНТ – Асоциация на Българските Но-Тилъри, за програмата ScaleUp Regenerative Agriculture в България през 2025 г. беше успешно оценена и избрана за победител в рамките на отворената покана (KAVA № 20231). Програмата е финансирана от EIT Food, организация подкрепена от European Institute of Innovation and Technology (EIT), орган на Европейския съюз.

Проектното предложение беше разгледано от трима независими външни експерти и получи впечатляващ резултат от 29 от възможни 30 точки, значително надвишавайки минималния необходим праг от 18 точки. Това високо признание подчертава качеството, иновативния подход и потенциала на проекта в областта на регенеративното земеделие. 
 

АБНТ кани стопаните с напредничаво мислене да се включат в двудневно обучение в Пловдив на 4-ти и 5-ти септември, което ще включва лекции, дискусии и посещение на поле. 

 

Обучението е безвъзмездно за земеделци и финансирано от EIT Food, a местата са ограничени до 35. Моля желаещите да отговорят на няколко въпроса и да се регистрират тук: https://3if58b0eoje.typeform.com/to/cuBQE3im

АБНТ ще се свърже с вас, за да разберете дали сте одобрени за участие. 

Повече за темите в обучението 


 

ПРЕХОД КЪМ РЕГЕНЕРАТИВНО ЗЕМЕДЕЛИЕ
Общ преглед: Този курс ще насочи участниците през ключовите принципи на регенеративното земеделие, ползите от различните методи на управление на стопанствата и начините, по които този модел може да намали екологичния отпечатък на селскостопанските практики, като същевременно носи финансова устойчивост за фермите.

Участниците ще научат:
• Какво представлява регенеративното земеделие
• Защо то е от съществено значение за бъдещето на селското стопанство
• Как да увеличат плодородието и здравето на почвата

Цел на курса:
Основната цел на курса е да предостави на участниците знания и умения, които да им позволят да обмислят прехода от конвенционално към регенеративно земеделие. Курсът ще помогне на участниците да разберат и оценят ключовите практики, приложими в тази област, за да могат успешно да внедрят устойчиви методи на производство.

Курсът е предназначен за:
• Фермери, които се интересуват от преход към регенеративни модели – стопани, които досега са прилагали конвенционални методи и желаят да преминат към селскостопански практики, които възстановяват земята и подобряват здравето на почвата.
• Професионални мениджъри на ферми – лица, отговорни за управлението на стопанства с различен мащаб, които търсят иновативни стратегии за справяне с предизвикателствата в селското стопанство, без да правят компромис с продуктивността и почвеното здраве.


Предварителни изисквания:
• Базови познания по селско стопанство – участниците трябва да имат основно разбиране за земеделските практики и терминология.
• Професионален опит (препоръчително) – не е задължително, но курсът ще бъде по-достъпен и полезен за лица с опит в земеделието, аграрните науки или екологичните науки.

Структура на курса
Курсът е разделен на 4 сесии, като съдържанието на обучението включва следните теми:

Сесия 1: Въведение в регенеративното земеделие
• Основни предизвикателства в селското стопанство днес
• Ролята на земеделието в климатичните промени
• Защо е важно да преминем към регенеративни модели

Сесия 2: Принципи на регенеративното земеделие
• Основни практики в регенеративното земеделие, включително:
• Намаляване на обработката на почвата
• Поддържане на почвата покрита през цялата година
• Сравнение между регенеративни и конвенционални земеделски методи

Сесия 3: Почвено здраве и плодородие
• Разбиране на структурата и плодородието на почвата
• Значение на почвените анализи
• Методи за подобряване на почвеното здраве
• Ролята на почвеното биоразнообразие за селскостопанската продуктивност

Сесия 4: Икономически и екологични ползи за фермата
• Оптимизиране на използването на семена, химикали и торове
• Методи за улавяне на въглерода чрез регенеративни практики
• Устойчиви земеделски техники, адаптирани към климатичните промени

За EIT Food


EIT Food е най-голямата и най-динамичната иновационна общност в света, фокусирана върху храните. Ние ускоряваме иновациите, за да изградим устойчива хранителна система на бъдещето, която произвежда здравословна и устойчивa храна за всички.
Подкрепена от Европейския институт за иновации и технологии (EIT) — орган на Европейския съюз — нашата инициатива инвестира в проекти, организации и личности, които споделят целите ни за здравословна и устойчива хранителна система. Разгръщаме иновационния потенциал в бизнеса и университетите и създаваме и развиваме агрохранителни стартъпи, за да въведем нови технологии и продукти на пазара. Подготвяме предприемачи и професионалисти с уменията, необходими за трансформацията на хранителната система, като поставяме потребителите в центъра на нашата работа и подпомагаме изграждането на доверие чрез повторно свързване с произхода на храната.


Ние сме една от деветте иновационни общности, създадени от Европейския институт за иновации и технологии (EIT) – независим орган на ЕС, основан през 2008 г. с мисията да стимулира иновациите и предприемачеството в цяла Европа.


Програмата на EIT Food за регенеративно земеделие има за цел да подкрепи фермерите в цяла Европа в прехода им към регенеративни земеделски практики. Тя насърчава устойчиви методи на земеделие, които не само подобряват качеството на почвата, но и допринасят за производството на храни с по-висока хранителна стойност.


Програмата включва обучения на място за фермери, индивидуални консултации, както и уебинари и ръководства за прилагане на регенеративни практики при конкретни култури, достъпни за всички заинтересовани фермери. Освен това организираме събития, популяризиращи регенеративното земеделие, както и образователни дейности за потребители.


Нашият подход се основава на сътрудничество между различни заинтересовани страни – фермери, учени, стартъпи, преработвателната индустрия и потребители – с цел съвместно създаване на благоприятни и устойчиви условия за развитие на регенеративното земеделие.

 

Научете повече на www.eitfood.eu или ни последвайте в социалните мрежи: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube and Instagram.