Експертите от Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) ще подпомагат кандидатите по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от ПРСР 2014-2020 г. в подготовката и подаването на проектните им предложения, съобщават от службата.

От 10 до 60 лв./дка върви оранта на почвата

Те ще разработват безвъзмездно за фермерите бизнес план и основна информация, както и ще оказват съдействие за попълване на изискваните документи. Наред с това ще предоставят информация и съвети за изискванията, условията и дейностите, които младия земеделски стопани трябва да спазва и извършва по време на изпълнение на проектното предложение.

Консултантската помощ е на база сключен в началото на октомври договор между НССЗ, Министерство на земеделието и ДФ”Земеделие”

Подмярка 6.1 е насочена към подпомагане процеса на създаването на жизнеспособни и устойчиви земеделски стопанства, както и насърчаване на икономическото и социалното развитие в селските  и създаването на работни места. Съгласно индикативна годишна работна програма на ПРСР 2014-2020 г. за 2022 г. се очаква да стартира прием по подмярката в периода октомври – ноември 2022 г.

Подпомагат се земеделски стопани на възраст от 18 навършени до 40 навършени години (включително), регистрирани за първи път като такива по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани, който са започнали стопанска дейност не по-малко от 24 месеца от датата на подаване на заявлението за финансова помощ

Те трябва да имат икономически размер на стопанството, измерен в стандартен производствен обем (СПО ) в границите между 8000 евро и 16 000 евро включително. Общият размер на финансовата помощ за един кандидат е не повече от левовата равностойност на 25 000 евро.

Може да се свържете с Териториален областен офис на НССЗ за консултация на посочените телефони ТУК.