Изследването на пробите за Африканска чума по свинете (АЧС) от отстреляни диви свине ще се извършва за сметка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), разпореди аграрният министър Десислава Танева.

Извънредни мерки: Бюджет от още 3,7 млн. лева срещу Африканската чума

Спешни мерки за надзор и предотвратяване на разпространението на АЧС на територията на страната са разписани в заповед на министъра, съобщи пресцентърът на ведомството.

Една от мерките е ежедневно постоянно наблюдение да се осъществява в 2-километровата зона (зона А) около установените огнища на АЧС.

Обходите ще се осъществяват по график от държавните горски, ловни и учебни стопанства и всички ловни сдружения и други юридически лица, на които е учредено право на ползване в горски територии и извършват горска и ловно-стопанска дейност.

През ден ще се наблюдават териториите в 20-километровата зона (зона Б) около огнищата на АЧС.

За всички останали ловностопански райони на Северна България – обходи за надзор ще се осъществяват веднъж седмично, както и в ловностопанските райони, граничещи с Република Сърбия и Република Турция. Разпорежда се и веднъж на две седмици да се обхождат и всички останали ловностопански райони в страната.

Аграрното министерство: "Целта на постоянното наблюдение на ловностопанските територии в страната е да се установи евентуалното наличие на умрели диви свине или такива с нетипично поведение."

Във връзка с разпоредените дейности е предвидено областните дирекции по безопасност на храните, заедно с държавните горски предприятия и регионалните дирекции по горите да организират и проведат съвместни информационно-образователни курсове по места на всички ловни дружини и държавните горски и ловни стопанства. В районите около констатираните огнища е предвидено тези обучения да стартират незабавно и да приключат в кратки срокове. 

Разпоредено е и стриктно да се следи за достигане на съответната по-ниска плътност на популацията при изпълнение на плановете за ползване на дива свиня в ловностопанските райони.

Служителите на трите държавни предприятия в Северна България – Северозападно, Северноцентрално и Североизточно, ще трябва да обхождат и да проверяват това изпълнение.

Заповедта изисква в 20-километровата зона (зона Б) около установените огнища на болестта Африканска чума по свинете тази плътност да спадне под 0,3 броя на 100 хектара.

За останалите ловностопански райони прореждането на популацията ще е по-малко, като е предвидено да достигне до 0,5 броя на 100 хектара.
    
Предприятията ще имат ангажимент да изплащат по 50 лева за всяка отстреляна при подборен лов дива свиня или намерен труп на дива свиня при съответно предадените задължителни проби за лабораторни изследвания.

Ще се заплащат и по 10 лева за всяка отстреляна лисица или чакал, а също и по 100 лева за отстрелян вълк, които се считат за преносители на заразата.