Военни инженери от САЩ разработват безпилотни апарати от ново поколение, които са съпоставими по размери с насекоми, съобщава изданието „Авиейшън Интернешънъл Нюз”.

Разработката се провежда във военната база в щата Охайо. Няколко прототипа вече са създадени и се провеждат изпитания. Планира се тези безпилотни микроапарати, за разлика от днешните, да могат да летят и да изпълняват задачи самостоятелно, без човешка помощ.

Също така те ще могат да бъдат програмирани, за да могат да нанасят удари по определени мишени, да издирват ядрено оръжие и дори да търсят пострадали при стихийни бедствия. За разработката им инженерите взимат за образец движенията на птици и насекомите. Очаква се новите придобивки да променят и модела на работа в земеделието, като с тях се пръскат различни насАждения, ще се извежда борба с вредители и дори се работи и върху вариант за разработване на механични пчели, които да опрашват растенията по ефективно и сигурно, тъй като пчелите масово изчезват, а без тяхната дейност и растенията не могат да съществуват.