Безопасността на храните е основен проблем в днешната хранителна индустрия, тъй като неефективността продължава през целия процес. Внедряването на блокчейн във веригите за доставка на храни може да има големи ползи за безопасността на храните.

Блокчейн предоставя нов начин за обединяване на различни заинтересовани страни, за да се гарантира безопасността на храните, като предоставя прозрачна и неизменна история на промените. 

Тази прозрачност дава възможност за лесно проследяване откъде идва даден хранителен продукт, блокчейн може да помогне на хранително-вкусовата промишленост да подобри цялостното си качество и надеждност.

Подобна система, базирана на блокчейн технологията, следи качеството и произхода на храните. Проектът е на българската оперативна група "Знание, опит и предприемачество".

Иновативната система, носеща името FOOD TRACEABILITY, служи за управление на работните процеси чрез блокчейн технология, позволяваща прозрачност на технологичните производствени процеси и предоставяща актуална информация за процеса на отглеждане на продукта.

 

Публикацията е част от Оперативна група „Знание, опит и предприемачество“, изпълняваща проект „Децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти)“, финансиран по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от ПРСР 2014-2020