Овце от седемте общини в Югоизточна България, засегнати от чумата, няма да може да се транспортират в други райони на страната за предстоящия мюсюлмански празник Курбан Байрам.
 
 
Ограниченията за транспортиране на овце и кози, както и на месо и мляко от тях, са в сила за засегнатите от чумата райони в срок до 28 декември тази година, стана ясно от разясненията, публикувани днес от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
„По отношение на повдигнат въпрос от страна на животновъди за възможността дребни преживни животни от засегнатите от чума региони да се колят във вътрешността на страната, БАБХ напомня, че на този етап това не е възможно“, посочва в съобщението.
 
Агенцията припомня, че ограниченията са наложени с Решение за изпълнение (ЕС) 2018/954 на Европейската комисия от 4 юли 2018 г. за установяване на определени защитни мерки с оглед на предотвратяване на разпространението на чумата по дребните преживни животни в България.
 
По силата на това решение животните трябва да се заколят в кланица в зоната (седемте южни общини на Ямболска и Бургаска област) и месото да се реализира в същата зона. Добитото от зоната месо и мляко може да я напусне, само ако е преминало подходящата термина обработка, която е описана в решението.
 
 
„Действащото решение налага тези ограничения до 28 декември 2018 г. – тоест преди тази дата овце и кози от тези седем общини не могат да се колят и да се продават извън тях“, подчертават от БАБХ. 
 
Оттам допълват, че опитите за реализация на месо и мляко, добити в тази зона, във вътрешността на страната може да доведе до увеличаване на територията с наложени ограничения, както и до удължаване на срока на наложените ограничения.
 
„В тази връзка, БАБХ призовава животновъдите, както и другите граждани на страната, да спазват наложените ограничения“, допълниха от Агенцията.
 
Народният представител Бюрхан Абазов внесе на 27 юли в парламента въпрос към министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще има ли проблеми с транспортирането, покупко-продажбата и клането на дребен рогат добитък към 20 август, когато е празникът Курбан Байрам. Писмен отговор от министъра се очаква след ваканцията на парламента – на 5 септември.