Земеделските стопани, които са засели междинни култури, но те не са успели да поникнат заради сушата, няма да пострадат от този неблагоприятен факт, заяви изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Васил Грудев пред БНТ. 

Собственици на земя за рентите: Пазарът определя!

Междинните култури са задължителен елемент, за да получат земеделците подпомагане по зелените директни плащания. При осъществяването на теренна проверка, инспекторите регистрират налична ли е нужната покривка. Ако това не бъде отчетено, стопаните търпят санкции.

Има сериозна опасност заради засушаването, междинните култури да не могат да поникнат тази година, притесняват се зърнопроизводители.

В отговор Васил Грудев обеща, че предстои анализ на ситуацията и за определени области в страната, където е регистрирано засушаване, санкции за непоникнали междинни култури няма да има.

В момента такова е състоянието в шест области на страната. Продължаваме да го наблюдаваме. Има време за нашите теренни проверки. В следващите десетина дни ще вземем и съответното решение, увери изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“.

Искам да успокоя земеделските производители, че при наличието на засушаване няма да пострадат от санкции за непоникнали междинни култури, обеща Грудев.

По думите му решението за отмяната на санкциите ще бъде взето, когато е сигурно, че агрометеорологичните условия няма да позволят поникването на междинните култури.