Няма да има санкции за фермерите, чиито лабораторни проби за Син език не са готови преди крайния срок за форсмажорни обстоятелства – 2 октомври. От Министерството на земеделието и храните съобщиха пред Фермер.БГ, че в случаите, при които фермерите не са предоставили доказателствени документи в рамките на срока за заявяване на форсмажорно обстоятелство, заболяването по преживните животни – „Син език”, ще има възможност на по-късен етап да бъде направена насрещна проверка за засегнатите животни, въз основа на данни от БАБХ.
 
[news]
 
Според експертите от МЗХ и БАБХ действително има забавяне на лабораторните проби за син език с до два месеца – в изготвянето и издаването на своевременни отговори за резултатите от изследванията. То дойде в началото на м.август, когато беше пикът на заболяването. През този период лабораторията нямаше достатъчно диагностикум, а постъпиха над 7000-8000 проби, които трябваше да бъдат разработени и да бъдат предоставени отговори за резултатите, съобщават от МЗХ.
 
От констатиране на заболяването досега в лабораторията са извършени близо 15 000 скринингови и потвърдителни серологични  и над 250 вирусологични  изследвания.
 
По информация на МЗХ към дата 1-ви октомври в лабораторията има неизследвани под 400 серологични проби. Протоколи и писма-отговори са издадени за всички постъпили до 8 септември 2014 година проби. Предстои издаването на протоколи и писма-отговори за останалите проби.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!