Нощта срещу сряда за много овощари е била безсънна. Причината е, че синоптиците предвещаха падане на температурите. Ранните сортове плодове вече са цъфнали и това изправи на нокти сектора. 

Опасността от измръзване остава

Заедно с това честата смяна от топло към студено време, започнало още в края на февруари и продължило през целия март месец, притесни овощарите. 
Всичко това е на път да се превърне в дежа вю за производителите, голяма част от които през миналата година се простиха с реколтата от кайсии, а и с други плодове.

След като Дунавските овощари изразиха притеснението си, потърсихме техни колеги. 

При ранните сортове има леко замръзване, но не смятаме, че ще е от стопанско значение”, каза за Агри.БГ Димитричка Търпанова, зам.-председател на Добруджанския овощарски съюз. 

Заради очаквания мраз в нощта срещу сряда всички погледи са вперени в кайсиите, тъй като те са най-чувствителни и най-рано цъфтят. 

“Температурите паднаха около 0 и минус 1 градуса, но за мен, към момента нямаме поражения със стопанско значение по кайсиите, но към момента”, посочи Търпанова.  

Всички останали овошки все още не са цъфнали, допълни тя. “Нямаме основания да се тревожим за студовете на този етап, но какво ще дойде оттук нататък - ще видим”, добави Търпанова. 

На юг овощарите също са “на тръни”. При тях тревогите са за прасковените цветове, тъй като кайсиеви градини няма.

“Все още не сме направили наблюдения”, каза Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България.

Тя посочи, че и в следващите нощи се чакат ниски температури. “Със сигурност сме притеснени, защото овошките са в чувствителна фаза. Но повече ще знаем след няколко дни, защото като отмине студът трябва да мине малко време, за да може да се прояви повредата”, посочи Гроздева и подчерта: Категорично сме на нокти. И то не само за прасковите, а и за черешите, че и за ябълките. Въпреки че издържат на студ, миналата година имаше измръзване. Вярно, че беше на по-късен етап, но несигурността е голяма”.