Няма да допуснем да има опашки от пчелари пред Областните дирекции на Държавен фонд земделие при приема на заявления по Националната програма по пчеларство за 2015 година. Това увери пред журналисти в Арбанаси Кирилка Янина, началник отдел Месо и пчеларство, предаде репортер на Фермер.БГ.
 
Бюджетът по Националната програма по пчеларство от тази година няма да се разпределя на принципа първи подал – първи одобрен, което през последните години предизвикваше стълпотворения от пчелари в първия ден на прием по НПП. 
 
По мерки Б „Борба срещу вароатозата” и В „Мерки за подкрепа на извършването на физикохимичен анализ на пчелния мед” всеки, който подаде заявление, ще получи подпомагане. Осигурява се определен бюджет и няма да има класиране, посочи Янина. 
 
Ако се случи така, че се подадат прекалено много заявления от страна на пчеларите и Комисията (работната група по управление на програмата, която заседава при МЗХ, в която участват представители на бранша, МЗХ, БАБХ и ДФЗ – бел. ред.) прецени, че бюджетът няма да е достатъчен, има разработен механизъм за редуциране по еднакъв начин за всички заявления на финансовата помощ, но пак всички ще получат финансиране.
 
Приемът на заявления по Националната програма по пчеларство за 2015 година ще започне на 17 ноември.

 
 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!