Какво е състоянието на есенниците преди жътва, обсъди Консултативният съвет по зърно към МЗХ. Констатациите от заседанието са, че агроклиматичните условия в страната през есента на 2010 г. са били подходящи за провеждането на есенната сеитба и началната вегетация на културите.

Зимните условия са били в нормата и няма отчетени повреди от ниски температури по зимуващите посеви с пшеница и ечемик.
Хладното за сезона време през първото десетдневие на май определяло забавените темпове на развитие при земеделските култури и продължаването на закъснялата сеитба на царевицата и слънчогледа. През относително сухите периоди на май се провели и останалите сезонни полски дейности.

През второто десетдневие на май развитието на зимните житни и засетите пролетни култури протекло с умерени темпове при близки до нормата топлинни условия. При пшеницата и ечемика се наблюдавали фазите „изкласяване” и начало на „цъфтеж”. До края на май при пшеницата и ечемика протичали „цъфтеж”, „оплождане” и „наливане на зърното”, а на единични места, и начало на „млечна зрелост”.

През месеците май и юни са засечени типичните за месеците неустойчиви метеорологични условия, с краткотрайни и интензивни превалявания, които често възпрепятстваха провеждането на сезонните полски работи, особено при пролетниците.

От началото до средата на юни падналите на много места в страната валежи благоприятствали наливането на зърното. Високите дневни температури през второто и трето десетдневие на месец юни ускорили процесите на узряване при културите.

От интензивните валежи и буреносна дейност, на някои места, посевите са полегнали, което допълнително ще забави прибирането на зърното. В отделни райони на страната паднали градушки, които са нанесли сериозни щети на земеделските култури.

Въпреки неустойчивите и променливи метеорологични условия през настоящата пролет, както и наличието на чести превалявания с различен интензитет и количество, има нормалното развитие на есенните посеви, в най-чувствителните фази от развитието им – „вретенене” до „наливане и узряване на зърното”.

По информация на Областните дирекции „Земеделие”, от проведеното последно 10%-но извадково обследване на есенниците преди жътва (към 24 юни), посевите са в преобладаващо „добро” физиологично състояние. Площите попадащи в категориите „много добро” и „добро” състояние при пшеницата са 89% и ечемика - 86%. „Средно” е състоянието на 10% от посевите на пшеница и 13% на ечемика, съответно в „незадоволително” състояние са под 1% и при двете култури.
Отчетените до момента пропаднали площи са 0,05% при пшеницата и 0,18% при ечемика.
Общото фитосанитарно състояние на есенниците се определя като „добро”.


По предварителни данни на отдел „Агростатистика” – МЗХ /анкета “Добиви от земеделски култури – реколта`2011”/ през изминалата есен са засети:
- 10 422 172 дка – пшеница;
- 1 814 682 дка – ечемик;
- 64 961 дка – ръж;
- 96 512 дка тритикале;
- 2 387 216 дка – зимна маслодайна рапица.

По предварителна информация на Областните дирекции „Земеделие” за есенните култури, основаваща се на относително благоприятните агроклиматични условия, оценките за състоянието на посевите и определения биологичен добив, дават основание за прогноза, че производството на зърно ще бъде на нивото от предходната година или в диапазона на 3,9-4,1 млн. тона пшеница и 600-700 хил. тона ечемик. Средните добиви за страната са определени като средно претеглени стойности и се очакват да бъдат при пшеница - 393 кг/дка и за ечемика - 376 кг/дка.

Сеитбата на пролетните култури е преминала при посочените агрометеорологични условия за страната. Въпреки забавянето на темпа на мероприятията от пролетната сеитба /поради чести превалявания и преовлажняване на повърхностния почвен слой/, пролетни култури са поникнали нормално, с равномерна гъстота. На този етап, влагата и топлинните условия спомагат за тяхното бързо развитие.
По неокончателни оперативни данни, засети с пролетни култури са:
-3 759 000 дка - царевица за зърно или със 17% в повече, спрямо 2010 г.;
-6 959 000 дка - маслодаен слънчоглед с 5% повече от 2010 г.;
- 79 000 дка - пролетен ечемик;
- 141 000 дка – овес;