Тази година зелето се продава на едро за 35– 40 ст. за кг, докато на пазара достига около 70– 80 ст. за кг. Всеки декар струва на собствениците близо 200 лв. за семена, разсад, оране, поливане, торене и други задължителни обработки, пише struma.bg.

 

Одобрена е държавна помощ за сектор Плодове и зеленчуциТази есен зелето бе готово за бране по-рано от друг път. Тъй като времето е топло обаче, хората все още не го купуват за туршии. Производителите припомнят, че Димитровден е крайният срок за слагане на киселото зеле, защото е нужно време за втасване.

И тази година работата на производителите е била затруднена от доста вредители по зелето като зелева нощенка и листна въшка. След като площите са били напръскани, проблемът e бил решен, споделя производител от село Жабокрът, цитиран от dariknews.bg.

Друг проблем, с който се сблъскват производителите, е фактът, че зелето е зеленчук, който заема много място, и неговото транспортиране се затруднява. Но собствениците са убедени, че ще успеят да реализират своята продукция на пазара.

При купуването на зеле трябва да се гледа дали кочанът е твърд и бял на цвят, съветва производителка от кюстендилското село Ябълково. Листата трябва да са сочни и добре прилепнали едно до друго.