Производството на висококачествен разсад е в основата на отглеждането на здрави, силни и високодобивни растения. Преди да се пристъпи към засяване обаче, трябва да се подготвят площите. Основните мероприятия през есента са почистване, изораване и наторяване. 

Агрономът Ирена Георгиева препоръчва чрез инкорпориране да се внесе  A-Z Fert – балансиран минерален и органичен тор, който комбинира в състава си макро- и микроелементи с качествени органични компоненти и биологичен органичен въглерод. Продуктът е с по-високо съдържание на фосфор и хранителни вещества и е по-ефективен от обикновените органични и минерални торове. 

Благодарение на високия процент биологичен въглерод A-Z Fert подобрява физическите характеристики на почвата и развитието на добрите микроорганизми в нея, както и предотвратява растежа на почвените патогени. Този органо-минерален тор съдържа в себе си инокулат от полезната гъба Trichoderma harzianum. Тя унищожава патогенните гъби в почвата като питиум, фитофтора, Rhizoctonia, Fusarium и др., които са причина за редица заболявания. 

Агроном: „Внасянето на този тор става два пъти в годината – предзимно, след приключване на стопанската година, и напролет преди засаждане на зеленчуците. Нормата на декар е 40 кг.“

Важна стъпка в производството на разсадите е и подготовката на торфено-почвената смес, в която ще се засеят семената. Аграра ООД е изключителен представител на латвийската фирма Sulinkiai за внос на торфено-почвени субстрати. 

Към торфенопочвения субстрат агрономът препоръчва да се добави биологичния препарат Био Хийл, който е богат на хуминови киселини, Trichoderma Harzianum и екстракт от морски водорасли. 

Съчетанието от тези полезни вещества в продукта подобрява кълняемостта на семената и растежа на разсада; подпомага растежа на кореновата система; повишава обема на катионния обмен и абсорбцията на хранителните елементи; стимулира растежа; и подпомага натрупването на полезни микроорганизми около корените.

Био Хийл предпазва младите растения от редица почвени патогени, като Питиум, Фузариум, Ризоктония и Фитофтора, след засаждане в основната леха. 

При подготовката на торфено-почвения субстрат инж. Георгиева съветва да се добави микоризния препарат INOQ S+. Той подобрява дружното поникване на семената и развитието на зародишните корени. Микоризиращите гъби увеличават скоростта на растеж на растенията, правят ги устойчиви на патогени и вредители.

Агроном: „Комбинацията между двата препарата – Био Хийл и INOQ S+, придава висок кълняем потенциал на семената, пази ги от патогени, гарантира еднаквост на растенията.“

При пикиране на растенията се препоръчват минимум три поливки с комбинация между биологичния препарат Нийм Кеър Fl (Neem Care Fl) и водоразтворимия кристален тор GRAN FOLIAR 10-40-10 + Micro. 

Нийм Кеър Fl (Neem Care Fl) е високоактивен органичен тор, предназначен специално за развитието на корена. Прилагането му подпомага образуването на по-голям брой и по-дебели корени, както и коренови власинки. 

GRAN FOLIAR 10-40-10 + Micro е напълно водоразтворим микрокристален тор, богат на фосфор, получен от висококачествени суровини.

Комбинацията от двата продукта стимулира изравнения растеж на младите растения, увеличава обема на кореновата система и стимулира общото израстване на разсадите.

Агроном: „Напролет препоръчваме площите да се наторят отново с органо- минералния тор А-Z Fert в комбинация с напълно органичния тор Bio land.“

Почвата може да се подготви с тези два тора, в които биологично активните съставки са в отличен баланс и гарантират добър старт на младите разсади. Съдържанието на Триходерма харзианум осигурява предпазването им от болестотворни микроорганизми. 

При засаждането на младите растения в основната леха все още има вероятност от ниски температури и неблагоприятни атмосферни влияния. 

За по-бързо преодоляване на стреса от присаждането експертът препоръчва първа поливка с иновативния препарат Root Guard. Продуктът съчетава в себе си хранителни елементи, субстанции, стимулиращи растежа, и почвената гъба Tricodherma Harzianum. Доказано е, че тази гъба се свързва с растението и ограничава растежа на почвени и листни бактерии, вируси и патогени. 

Прилагането на Root Guard подпомага оформянето на по-здрави и устойчиви корени. Той е богат на аминокиселини, хуминови киселини и морски водорасли и осигурява биостимулиращ ефект, който води до развитие на здрави корени и по-добро усвояване на хранителните вещества.

След прихващането на растенията специалистите на Аграра ООД съветват да се направят три поливки през около 20 дена с комбинация от препаратите Био Хийл, микоризния препарат INOQ A600 и стимуланта на растежа Алга Микс

Контакти на Аграра ООД: www.sortovisemena.bg
гр. Варна, Агроцентър "Агроном", ул. "Ивайло" 2, 052/ 747 141, 0988 931 011, 0890/18 19 18
E-mail: [email protected]