„Заради лошите климатични условия през тази пролет пчелите изпуснаха акациевата паша и до момента не сме вадили мед“, сподели за Агри.БГ Димитър Попов от Калофер.

Пчелар: Търговците ни предлагат цени под себестойността на биомеда

 

Дъждовете и студеното време са си казали думата и така пчеларите са лишени от един от най-скъпите и търсени видове мед. Промените в климатът се усещат осезаемо в цялата страна, втора година производителите няма да имат приходи от най-желания мед, който обичайно достига най-висока продажна цена.  В момента буркан акациев мед, който е под 1 кг, може да се закупи за 14-15 лева от специализираните сайтове. 


След около младият пчелар се надява да направи първото вадене на мед, който ще бъде предимно от сезонните билки по ливадите Средна Сърнена гора. 

250 кошера, които са разделени в два пчелина, разположени на южния и северния склон на планината, отглеждат в момента сем. Попови. От калоферския пчелин се вадят лимитирани количества от различни билки, докато от кошерите, които са в района на село Зелениково излиза лавандулов мед, както и слънчогледов и липов. 

За продажбите на биопродукцията от семейната фирма, Димитър Попов разчита на електронна търговия през сайт, който е създал за целта, както и на съдействието на няколко дистрибутори в София. 

От думите му става ясно, че той буквално се е отказал да следи цените, които се предлагат от изкупвачите на мед. Интересът към биологичната продукция обаче е доста слаб и последната цена, която му е попадала е 3-4 лв. за кило качествена стока, което е изключително малко за подобен продукт. 

При продажбите на мед през сайта, Димитър среща трудности предимно в маркетинга, тъй като по думите му "конкуренцията в тази сфера е убийствена". 

В страната има няколко сайта за продажба на мед, необходими са много средства за маркетинг, с които семейството не разполага. 

За производството на мед, основната помощ идва от главата на фамилията – Гроздан Попов, в работата се включва и майката на младия стопанин. 

Въпреки амбициите на Димитър, той работи в Калофер, където и живее, тъй като приходите от меда съвсем не са достатъчни за личния му бюджет.