Критична остава обстановката в Хасковско заради бушуващите пожари от няколко дни. Огънят е обхванал над 50 000 дка - земеделски земи и храсти, има и горски масиви с черен бор, заяви директорът на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов.

Внимание! Опасност от пожари за шест области

Огромен пожар в Свиленградско и Тополовградско наложи евакуацията на пет населени места в региона през почивните дни. Пожарът е опасно близо до селата Присадец, Варник и Маточина. Обстановката остава сложна, информираха от Областна администрация - Хасково, а очакваните високи температури държат властите нащрек.

Бедственото положение в Хасковско е удължено до 24:00 часа на 11 август.

Жителите в района на бедствието споделят, че пораженията са големи, а огънят често сменя посоката си. Някои предлагат земеделска техника да направи изкоп около населените места.

„Има толкова много трактори, трябва във всяко село да се направят просеки по 80 метра и така ще има естествена бариера и ще го спре”, заявява пред Нова ТВ един от евакуираните - французинът Тиери Девьоно, който от 10 години живее в България.

Огромен ресурс е мобилизиран за справянето с огнената стихия. 21 противопожарни автомобила от областите Габрово, София, Кърджали, Велико Търново, Пазарджик и Пловдив подпомагат работата на хасковските огнеборци. В гасенето ще се включи и хеликоптер от Министерството на отбраната.

"Към момента застрашени населени места и къщи няма. Това не бива да ни успокоява, защото очакваме отново умерен вятър и високи температури около обяд. Става въпрос за юг-югозапад и в направление към турската граница", уточни гл. комисар Николай Николов.