В района на пазарджишкото село Огняново софийската компания  близка до КАИ груп започва да развива винен туризъм.
Проектът стартира през 2001 г. Земята в долината на траките е притежавана от около 800 собственика, преди да бъде закупена от винарната. Оттогава до днес инвестициите надхвърлят 7,5 млн. евро. По програма САПАРД съфинансирането е с 3 млн. лв.

Избата е на 51-годишния френски граф Стефан Фон Найперг, собственик на шест винарски изби в Бордо. Семейство Найперг отглежда лозя и произвежда вино от 800 години. Вторият основен акционер във винарската изба е 48-годишният банкер Карл Хайнц Хауптман, който преди да започне да се занимава с винопроизводство е бил изпълнителен директор на “Мерил Линч” в Лондон.

Винарната притежава 3000 дка от долината, а с лозови масиви са 1400 дка с четири сорта френско грозде. Всяка година се прави зелена резитба, за да се остави една по 1 кг грозде на лозичка, което гарантира доброто качество на гроздето, разказа Александър Канев, изпълнителен директор на “Беса Валей”. Добивът е 600 тона грозде, от които се произвеждат 300 хил. бутилки вино годишно. След беритбата, гроздовите зърна се сортират ръчно.

Част от избата е вкопана в скала, което позволява да се поддържа задължителната постоянна температура за ферментацията и стареенето на виното. Уникалният вкус на виното се предава от френските дъбови бъчви.
Всяка от тях струва около 570 евро, но се използват само за три зареждания. Сега в избата се пълнят 1500 бъчви, а капацитетът є е за 2500 бирици.
Около 80 % от виното е за вътрешния пазар. Винарната изнася в Англия, Канада, Швейцария, Австралия и 15 щата на Америка.

До винарната започва изграждането на ресторант с дегустационна, а до две години до шатото ще бъде направено малко туристическо село за винен туризъм. Ще бъдат вдигнати няколко български възрожденски къщи, всяка от които ще има по половин декар собствено лозе, за да усетят гостите удоволствието да си налеят вино собствено производство, каза Александър Канев.

По думите му инвестицията е по около 400 хил. евро във всяка от къщите, които ще се отдават под наем. Такива аналози на винен туризъм има в Италия, Калифорния и Австралия.