Седем години след излизането си на пазара самоходните пръскачки от серията Raptor на френския технологичен производител Berthoud имат над 500 продажби на индивидуално конструирани машини из Европа. Те станаха популярни и у нас с възможностите за прецизно пръскане и здравината си. Именно тези елементи са в основата на новата генерация Raptor представена на Агритехника 2015.
 
Обновеният модел излиза точно 120 години след първата пръскачка с марката Berthoud, предназначена за пръскане на лозовите насаждения в прочутия регион Божуле. В него освен промените в дизайна на кабината, са налице и нова трансмисия, която подобрява усещането при транспорт  и допринася за по-ниска консумация на гориво. А опцията за хидравлично регулиране на просвета дава нови възможности за персонализация на машината и за адаптиране към различните видове култури. 


 
“Новата версия на самоходната пръскачка е с подобрена кинематична система и нова скоростна кутия, която позволява поддържане на по-висока скорост и е с подобрен капацитет на хидравличните помпи. Заедно с това имаме и хидравлично настройване на просвета  в диапазона от 1,25 до 1.80 м.”, посочи пред Трактор.БГ Балаш Патаки, Мениджър продажби за Европа на Berthoud.
 
Самоходната пръскачка Berthoud Raptor е оборудвана с изцяло нова кабина за стандартния си модел, в която е разположен нов подлакътник, който дава комфорт на оператора и лесен достъп до всека една настройка на пръскачката.  

Балаш Патаки обясни: Тук имате стандартните бутони – за спиране, един бутон за скоростта на машината на полето и един за скорост по асфалт. Позиционирани са 4 различни бутона за  електро-хидравличното управление на секциите. Има темпомат и бутон за еко режим. При избор на еко режим машината запаметява зададената скорост от оператора и настройва по такъв начин подаването на газ, че с минимални разходи се поддържа избраната скорост. Освен тези бутони има и такъв за заключване на диференциала, който работи ос по ос, а не кръстосано. Предвидени са също така и бутони за различните опции за завиване. От дясната страна на оператора има бутон за настройка на позицията на контролния панел и подлакътника. 

 
Кабината на новия модел е оборудвана с много удобна седалка, която стандартно има подгряване, автоматична вентилация и пневматична настройка. За по-голям комфорт кабината разполага също така стандартно с радио и климатик с активен карбонов филтър, който осигурява четвърто поколение филтрация на въздуха. 
 
Дизайнът на новия преден капак на пръскачката е съобразен за по-лесен достъп до двигателя и хидравликата, а двойното LED осветление позволява осветеност на предната част на машината при работа през нощта.
 
По време на Агритехника 2015 беше анонсирано и започващо партньорство между компаниите Berthoud и Trimble. По този начин прецизното пръскане в новата серия самоходни пръскачки е гарантирано чрез GPS системите на престижната марка, като клиентите могат да избират от пълната гама дисплеи и системи за управление Trimble. 
 
Повече информация за продуктите с марка Berthoud може да получите от официалния дилър за България – НИК.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!