И беритбата на бадемите тече с пълна сила у нас. Някои стопани на югоизток вече са приключили, други са започнали кампания преди дни – в зависимост от сортовете, но и не само – един основен проблем бави прибирането на реколтата.

Важното - слушайте в AgriПодкаст 

"Преди няколко дни започнахме и ми е трудно да кажа за добива, засега изглежда добър", споделя пред Агри. БГ производителката от Бургас Силвия Костадинова. Климатичните условия са оказали влияние на бадемите тази година в стопанството й.

От юнските дъждове в градината ѝ от 50 дка между Айтос и Карнобат се появила повече смола, „бадемът стана по-лепкав”, отчита Силвия и добавя: „Но той по принцип е изключително устойчива култура, а и ние се застраховаме, като отглеждаме както ранни, така и късни сортове".

Всички те обаче са български. Силвия е категорична, че родният бадем е много по-добър от американския, гръцкия и испанския на нашия пазар. Станала земеделец отскоро, тя иска да се профилира точно в това производство, затова се старае всичко да е както трябва, но когато опира до работна ръка, признава, че се чувства безпомощно.

Силвия Костадинова: Изчакахме бадемите да узреят напълно, но се бавим и заради работната ръка. Това е най-големият ни проблем в тазгодишната кампания.

Оказва се, че работниците не стигат и тази година, а много градини стоят необрани точно по тази причина. Според Силвия проблемът не е в парите, просто няма хора. По думите й бадемопроизводителите в региона си помагат, като си препращат работници, за да успеят да приберат навреме реколтата, но въпреки това е „много, много трудно”. Поредната беритбена кампания у нас преминава под знака на липсващите сезонни работници, а на фона на това френските власти съобщиха за разбита френско-българска престъпна мрежа за износ на евтина работна ръка.

Костадинова признава, че първоначално е обмисляла механизирано събиране на реколтата, но решила, че няма чак толкова големи количества и ще се справи с човешка сила. „Единственото хубаво на трудностите е, че ни сплотяват”, казва с положителна нотка на финала производителката на бадеми.