Ще се наложи хиляди британци да помогнат за прибирането на реколтата, тъй като сезонните работници от други части на Европа не могат да пътуват заради карантината, свързана с пандемията от коронавируса.

Сезонни работници полетяха за Великобритания

Това обяви британският министър на околната среда, прехраната и развитието на селските райони Джордж Юстис, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА

Ситуацията в Обединеното кралство е сложна, защото въпреки призивите и организираните чартърни полети за работници от Източна Европа техният брой е едва една трета спрямо други години. 

Според аграрното ведомство на Острова сезонните работници в земеделието, които идват от ЕС, са около 30 000 души.  А сега ги няма.

Министърът, отговарящ за продоволствената политика на Острова, многократно призоваваше през изминалия месец сънародниците си да се включат в прибирането на земеделската реколта, за да се компенсира липсата на чуждестранни работници.

"Ще имаме нужда от значителен брой британци, особено от онези, които са в отпуск - имат възможност, ако пожелаят", каза Юстис по радио Би Би Си.

Британското земеделие се нуждае от 90 000 работници за прибиране на реколтата. По последни данни едва 5500 британци, предимно останали без работа в кризата, са били ангажирани като берачи в родното им селско стопанство.

"Отчитаме огромен интерес от хора, които искат да правят това. Нуждаем се от десетки хиляди за тази работа", добави министърът.

Той припомни, че пикът по земделската работа е в края на май и през целия юни. От земеделското ведомство очакват, че търсенето на сезонни селскостопански работници ще нарасне през следващите месеци. 

Включете се в анкетата на Агри.БГ: Подадохте ли заявлението си за Кампания 2020?

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Германия: Броят на работници от Източна Европа нараства

6 000 сезонни работници от чужбина се записаха на борсата у нас

Как да върнем работниците в родното земеделие?