Готови ли сте да позволите на клиентите сами да берат продуктите, които ще купят от вас? Има основателна причина да пробвате. Виржини Кригер стартира инициативата преди 10 години. Всяка година посреща клиентите в градините си и дори регистрира рекорди, научаваме от френския сайт Sudouest. 

Стопаните изоставят розовите градини, липсва цвят и печалба

Ползите както за производителите, така и за клиентите са многобройни, казва Тиери Петершмит, президент на Асоциацията на производителите на ягоди в Елзас. 

Почти всички ферми за ягоди в региона (между 40 и 50) предлагат опции за самостоятелно бране. Една трета от общия обем на реколтата (приблизително 2000 тона) се продава на този принцип в Елзас, добавя той. 

За Виржини Кригер инициативата “Бери сам” е една отнай-печелившите ѝ дейности. Тя представлява 25% от оборота на фермата ѝ, която купува преди 20 години от германско семейство. То е било първото, което предлага самостоятелно бране на реколта във Франция през 60-те години на миналия век.

Ползите за Вержини са няколко. 

Нуждаем се по-малко персонал. Имаме около десет берачи. Ако клиентите не беряха сами, щяхме да имаме нужда от поне 20-30 души. В наши дни е трудно да се наемат селскостопански работници, отбелязва тя.

Допълнителната работна ръка французойката набира от чужбина, най-вече от източноевропейски страни, сред които Румъния. 

Кригер започва програмата „Бери сам“ преди 10 години в семейната ферма, за да разнообрази клиентелата си. Виждайки, че „работи добре“, увеличава площите и сега те включват два хектара ягодови полета с възможност за самостоятелно бране. Последният ѝ рекорд е поставен миналата седмица: един тон, набран от 600 клиенти за един ден. 

Тук е фантастично, казва 47-годишната Андреа Кристинар, която заедно със съпруга и сина си, носещи шапки, е набрала 12 килограма само за 30 минути, за да направи сладко.

В Елзас ягодите са начело на местното производство. Тук килограм от тези плодове струва 4,30 евро, половината от цената в магазина - аргумент, изтъкван от всеки берач. 

Цената е подходяща за нас, за тях и за всички, обобщава Виржини Кригер.



Вижте още:

Как една ферма се ражда от нулата (и продължава да расте)

Смели фермери правят успешен тандем с плодове от Испания и България

Овощар: От Карпатите до Бяло море няма плодове тази година

Подкрепете независимата журналистика