Английският производител на луксозни автомобили Bentley се впуска в ново приключение – правенето на мед. В своята централа в град Крю вече се чува жуженето на 120 хил. пчели, пише порталът Digitaltrends.

Пчели-роботи ще изследват Марс

Кошерите са поставени в края на производствената площадка, а около тях са специално засадени медоносни растения. Първата реколта от „луксозния“ мед се очаква в края на лятото. „Надяваме се всеки кошер да даде 15 кг мед, който трябва да напълни около 50 средни буркана,“ хвали се Питър Бош от Bentley.

Защо компанията е решила да диверсифицира производството си именно с пчеларство, е трудно да се каже. Според някои анализатори отговорът се крие в летящото „B“, което краси капака на всеки лъскав модел с марката Bentley.

Според служителите обаче причината е доста по-екологична. „Постоянно търсим начини да подобрим отпечатъка си върху околната среда и да постигнем неутрални въглеродни емисии. Популациите на пчелите са в упадък, така че сложихме кошери, за да повишим биоразнообразието и да използваме тревните площи,“ обясняват те.

За благоденствието на пчелите от Bentley са прибягнали до услугите на местни пчелари с над 50-годишен опит. С тяхна помощ крилатите се чувстват чудесно и дават обещаващи признаци за богата първа реколта.

Дали е случайно или просто такава е тенденцията, но още един автомобилен гигант е в бизнеса с мед и то доста обещаващо. Вече няколко години Porsche поддържа природен резерват от 1320 дка близо до завода си в Лайпциг. Сред специално създадени езера и пасища естествено съжителстват различни растителни и животински видове, сред които и три млн. пчели.

През 2017 г. Porsche доби 400 кг мед, а през миналата година го увеличи на 1000 кг. Клиентите на луксозните коли вече с гордост могат да закусят с бутиков мед от бурканче с етикет Turbienchen. Какво по-хубаво начало на деня, нали?