Проблемът с яйцата не е само при нас, цяла Европа има огромен проблем. Прогнозирам, че между 15 февруари и 15 март ситуацията ще се нормализира, стига да не се появи нещо друго. Никой не предполагаше, че ще станем свидетели на нещо такова, дори не знаехме какво е фипронил. Това каза за Фермер.БГ председателят на Съюза на птицевъдите в България Димитър Белоречков. 
 
 
По думите му проблемът с яйцата обхваща цяла Европа, като се образува на база на скандала с фипронила и птичия грип. Фипронилът е нанесъл големи поражения на стадата кокошки в определени държави – унищожени са около 180 стада в Холандия, в Белгия – 23, а в Германия също има много засегнати, но службите са ликвидирали птиците, но медиите са го подминали. 
 
„В България също имаме поражения от фипронила - над 100 000 кокошки са унищожени. Птичият грип миналата година засегна 70 000, а тази - 90 000. птици“, коментира Белоречков.
 
Той обясни, че за да се стабилизира ситуацията е необходима смяна на стадата. Всяка година се зареждат нови 2/3 от пилетата на страната, но за да започнат да снасят, те трябва да пораснат, а това отнема време. 
 
„Ние имаме около 5 млн. кокошки, което означава, че около 3 млн. пилета трябва да пораснат, за да снасят яйца. В този период се появи вакуума за преработка на яйца в Западна Европа“, каза още Белоречков. 
 
Председателят на птицевъдите обясни вакуума - дребните яйца не могат да излязат на българския пазар, защото са под стандарта, който е 50 грама, а най-старите кокошки снасят много големи яйца – всичко това се преработва. А паралелно с това и цената на яйцата за преработка се увеличава – 0,24-0,30 лв./бр. 
 
„Нормалните яйца на пазара бяха много малко, а когато има дефицит на пазара, търговците качват цената. От друга страна много от нашите яйца запълниха дупките в Европа, защото търговците искат да продават на по-високата цена. Накрая се получава едно съвпадение на много фактори, които водят до това повишение в цената на яйцата“, допълни той.
 
По думите му през цялата годината страната ни е вървяла по и под себестойността, която е между 0,15 – 0,18 лв./бр. Този дефицит довежда до изравняване на цените на българския пазар и тези за износ в Европа. 
 
„Това ще продължи докато засегнатите кокошки в Западна Европа не се възстановят, но затова ще са необходими 5-6 месеца. В България през последните 5 години цената на яйцата се е повишила с почти 50%, но в този период поскъпна всичко - останалите хранителни продукти, бензинът, газта и електричеството, не са само яйцата.