Какво е нужно, за да кажем, че една месодайна или млечна ферма, е успешна? Фермер.БГ разговаря по темата с д-р Красимир Колев, специалист по преживни животни, по време на изложението Стекспо 2018, което се организира от Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ).
 
 
Най-мощният икономически юмрук върху животните в една ферма, са белодробните заболявания. Ако фермерът допусне масово разпространение на този вид зараза, това би довело до икономически срив на стопансвото. Няма да сгрешим, ако кажем, че половината от битката в месодайната и/или в млечната ферма, е да опазим телетата здрави. Успеят ли фермерите да постигнат това, половината от работата им е свършена. Другата половина е да отбият правилно телетата, т.е репродукцията в стопанството да върви добре.
 
„Фермерите трябва да са наясно, че белодробните болести са заболявания, които предизвикват огромен икономически удар и обикновено провалят производството на месо и прираста при месодайните телета. А при млечните телета ударът е още по-силно изразен. Още от раждането на телето до момента на отбиването и малко след това фермерите трябва да знаят какво правят, т.е трябва да работят по правилата. В противен случай се получават икономически провали и парите изтичат през пробойните. 
 
Те трябва да се стремят да избягват масовите проблеми с белодробните заболявания. Статистиката сочи, че 90% от белодробните заболявание се срещат при млади телета до 1 година, което значи, че трябва да се акцентира върху младите телета, още от първия ден след раждането“, обясни за Колев.
 
Когато в една група телета има признаци за белодробно заболяване, това със сигурност значи, че прираста на тези животни ще падне драстично и фермерите няма да получат резултат като прираст, което е фатално, обясни експертът.
 
 
„Белодробните заболявание са най-честата причина за лош прираст и смърт на телетата от отбиването до 1 година. У нас няма статистика пораженията, но в Обединеното кралство близо 2 млн. говеда боледуват годишно от белодробно заболяване. Загубата от тези заболявания е 54 млн. британски лири за една година. Сами разбирате, че това е огромен икономически удар върху рентабителността на животните и на стопанството. Освен това качеството на месото също така е лошо“.
 
По думите на Колев, ако едно теле е преболедувало от бронхопневмония, то ще даде минимум 200 грама на ден по-малко прираст. 
 
Защо се получава лош прираст?
Когато едно животно преболедува от белодробно заболяване, малка част от белия дроб остава да работи. Това е едно поражение, което остава за целия живот на животното. Това е и причина за лошата конверсия на фуража и за лошото състояние на животното.
 
Какви са причните за поява на този вид заболяване?
Причината никога не е само една. На първо място това е наличието на вируси и бактерии. Обикновено животните приемат малко количество коластра след раждането, освен това лошата вентилация в оборите е един много важен фактор, който често е подценяван. Една от главните причини е точно тази – задушните помещения, които задържат бактерии с висока влага. Фактори още са и пренаселеността и непълноценно хранене – често липсата на някои микроелементи във фуражите водят до срив на имунната система на животните.