Белгийската компания Octinion работи над създаването на ново поколение робот за събиране на реколтата, който ще е по-компактен и по-бърз от своя предшественик. В същото време новият робот ще се отличава от своите себеподобни с това, че не просто ще прибира реколтата, но и качествено ще „поема“ меките ягоди, съобщава agrostory.com.

Как Тайван стана център на агротехнологиите

Производителите отбелязват, че в момента търсенето на такива работи е огромно. По думите им разработката ще спомогне за спестяване на средства и решаване на проблема с недосгина на работна сила наедно с това.

Площите с плодови насаждения във всички страни нарастват, а хората, които работят по полето и в градините, са недостатъчно. Фермерите в цял свят търсят нови възможности за решаване на проблема.



Дефицитът на работна сила днес е най-силно осезаем във Великобритания, а в САЩ цената на ръчното събиране на реколта за последните години е нараснала неколкоктратно. По този начин, смятат експертите, именно тези две страни се очертава да бъдат първите и най-перспективни пазари за реализацията на робота им.