Тази година сезонът на боровинките приключи по-рано от традиционното. „Приключихме седмица-две по-рано. Сезонът освен това и стартира по-рано – две-три седмици предварително“, казва белгийският производител на боровинки Франс Шрийнверкерс, информира  FreshPlaza.

Ръст в търсенето на боровинки

Фермерът се надява 2018 г. да не се повтаря.

В началото на сезона боровинките се изкупуваха на изключително ниска цена. Южна Европа „сложи прът в колелата ни“. Климатичните условия провокираха прибиране на реколтите по едно и също време. Така изведнъж цялата продукция бе на пазара. Оттогава насетне цените не са се покачвали, но не може да се оплачем, проследява събитията Франс Шрийнверкерс.

Сухото време се е отразило минимално върху неговото стопанство.

Плодовете са дребни, има тук-таме сухи листа. Продукцията логично е по-бедна. Ние обаче се измъкнахме леко. Други местни фермери регистрират поне 40% загуби. Това е сериозна щета, казва производителят на боровинки.

Част от насажденията във фермата му тази година са загинали. Това не е нещо, с което фермерът да е свикнал.

Тази година беше нетипична. Надяваме се никога повече да не я преживяваме. Всяка година се налага да се борим с ново предизвикателство, казва Франс Шрийнверкерс.

Той си спомня, че в началото на годината фермерите са имали големи очаквания.

Смятахме, че ще се радваме на богата реколта. Сезонът на цъфтеж стартира добре. След това нещата се объркаха, спомня си белгиецът.