ЕК одобри премахване на всички зони с ограничен достъп заради Африканската чума по свинете (АЧС) в Белгия. Това означава, че страната си връща статуса на “свободна от АЧС” европейска държава и нейното име няма да присъства на картата на засегнатите страни в Европа, пише Euromeatnews, цитирани от Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ).

Чумата по свинете не спи

На 27 октомври, точна една година след последния случай на АЧС в Белгия, страната подаде искане чрез Федералната агенция за безопасност на хранителната верига (FASFC) до ЕК за статус “свободна от АЧС държава”. Едновременно с това беше подадено заявление до Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) за възстановяване на статуса без болести за всички свине на територията на страната - домашни и диви.

Досието, предоставено на OIE все още е в процес на разглеждане. Възстановяване на статута е съществена стъпка за започване на преговорите с трети държави за отмяна на сегашното ембарго върху белгийското свинско месо.

Благодарение на благоприятното развитие, по отношение на европейския статус, свиневъдите в Белгия вече могат да заселят отново своите ферми. 

“Многобройните усилия на властта и на сектора дадоха първи конкретен резултат за получаването на този европейски “свободен статус”, каза Херман Дирикс - управляващ директор на FASFC.

От своя страна белгийският федерален министър на земеделието също приветства новината за промяната на статута.

“Това е отлична новина за нашите фермери и за цялата свиневъдна промишленост. Всички те следват усърдно мерките за овладяване на тази епидемия. Ефективността и бързината на предприетите мерки направиха възможно стопиране на разпространението на болестта”, обяви Дейвид Кларинвал.