В Белгия овцевъдството е слабо развито и почти никой фермер не разчита само на него като основен източник на доход. Въпреки това, страната е известна с висококачествени месодайни породи, които се търсят в цяла Европа заради генетичните си качества.

Това сподели за Агри.БГ Соня Дежарден ван Париж (Sonia Dejardin Van Parijs), овцевъд от южната част на Белгия, където заедно със съпруга си и сина си отглежда 40 овце от породата Beltex. С нея екипът на Агри.БГ разговаря по време на Националния събор на овцевъдите, който традиционно се провежда край Петропавловския манастир.

„Нашите овце са месодайни. Развъждаме ги основно за разплод и продаваме животни в много европейски държави – Франция, Шотландия, Великобритания, Естония и други. Търсят ги, защото се използват за кръстосване и подобряват трупното качество на други породи – млечни и месодайни“, обяснява тя.

Малко ферми, слаба подкрепа

Овцевъдството в Белгия е с ограничен обхват. По думите на Соня, в страната има около 10 000 овце, а професионалните фермери са малко. Почти всички стопани, които отглеждат овце, имат и друга работа.

„Не можеш да се издържаш само с овцевъдство в Белгия“, казва тя.

Подпомагането също е оскъдно.

„Получаваме много малко субсидии от държавата, което е жалко. Налага се сами да се справяме с всички разходи – включително задължителните ваксинации срещу заболявания като син език", подълва Соня. 

Тя подчертава и проблемите при търговията с животни в рамките на ЕС, дори когато става дума за страни с еднакъв серотип на ваксинация.

„Искаме Европа и компетентните органи да ни помогнат – да можем да изнасяме в страни, където се ваксинира със същия серотип. Жалко е, че страните не могат да се споразумеят и фермерите не могат да продават свободно“, допълва тя.

Белгия – износител на генетика, вносител на продукция

Парадоксално, макар да изнася разплодни животни, Белгия внася овчи и козе сирена от чужбина.

„Нямаме достатъчно овце, за да произвеждаме собствено сирене в достатъчни количества, затова внасяме – основно мляко и сирена от овче и козе мляко“, заключи Соня.

Подкрепете независимата журналистика