За съжаление и тази година българският кандидат – Антон Тотев, на конкурса за млади фермер на Европа не можа да се пребори с конкуренцията. 
 
 
По време на конгреса на младите фермери, който се проведе днес в Брюксел, бяха раздадени три награди. 
 
В надпреварата за най-устойчив проект, първо място  получи - Лоренс Так, на 25 г., от Льовен, Белгия. Той е производител на плодове и мениджър на „Зеленият Кръг” (Groene Kring), където се прилагат необходимите технологии за изцяло автоматизиран процес на работа.
 
Лоренс спечели журито със средство за онлайн администрация - Агромениджър. 
 
"Ние, като земеделски стопани прекараваме много време, обременени в администрация. Оттук дойде и идеята за едно подобно средство, което да регистрира всички данни само веднъж и така лесно да можем да следим всяка една дейност. С Агромениджър свързваме хомическите третирания, данните за растежа, климатичните условия, данните за плодовете и накрая и местоположението им. След това ние изполваме всичката тази информация и за съхранението им", каза Так за Фермер.БГ.
 
За най-добър проект награда получи Мануел Граве (29 г.) от Евора, Португалия. Той е възвърнал ненапояван терен от 70 хектара, и го е трансформирал в градина с висока гъстота на отглеждане на бадемови дървета („Futuralmond- Cooperation Company”), където прилага механизиран процес на работа и устойчиво използване на ресурси.
 
 
Като най-иновативен млад фермер на Европа беше определен  Щефан Роттенщайнер (26 г.) от региона на Болзано, Италия. Той представи своя проект, наречен „Wagyu Suedtirol”- компания, специализирана в производството на говеждо месо, извършвано по възможно най- устойчив и ефективен начин.
 

Проектът на Антон не е по-малко иновативен и със сигурност беше достоен участник в конкурсната програма. Той представи проекта си „Високотехнологична оранжерия с контрол на климата и автоматизирана хидропоника за производство на листни зеленчуци, жива салата и пресни подправки”. В оранжерията и ябълковата градина на Мелиса Фрукт ООД  консумацията на вода за отглеждането на растения е сведена до минимум.

 

"Като технология хидропониката в България не е нещо ново, но това е първата оранжерия, в която хидропониката се използва за салати. Тук ние използваме специална патентована система, която позволява наторяването на растенията и тяхното напояване с вода, да става точно толкова и когато трябва. Тук не се предозират, всичко се филтрира и тук няма отпадни химикали в околната среда", разказа българският претендент.

 

Екипът на Фермер.БГ поздравява младия български фермер за предприемчивия дух и му желае успехи в работата.