Беларус спира вноса на птици от областите София и Стара Загора заради опасност от зараза с Нюкясълска болест. Информацията е публикувана от Службата за ветеринарен и продоволствен надзор към министерство на селското стопанство и прехраната на Беларус, съобщи агенция БЕЛТА.
 
Според данни на Световната организация за здраве на животните са регистрирани случаи на заболяване на животни, възприемчиви за Нюкясълска болест. Тази вирусна болест, известна още като псевдочума по птиците, може да засегне и хората, припомнят експертите.
 
Ограниченията, които Беларус налага върху вноса от тези два български региона, засягат живи птици, яйца, птиче месо, всякакви видове продукти от домашни птици и продукти от преработката им, пух и пера, фураж и фуражни добавки от животински произход. Изключение правят фуражните добавки за котки и кучета, минали през термична обработка.
 
Забраната влиза в сила от 16 февруари. В края на януари Беларус спря вноса и на свинско месо от България заради регистрираните случаи на Африканска чума по свинете. Временните ограничения засягат живи прасета, зоологически и циркови животни, свинско месо (включително от глигани) и хранителни суровини от свински произход.