Трактор Беларус 3023 Минския тракторен завод (МТЗ) пусна моделa Беларус-3023,  оборудван с електромеханична трансмисия и хибридно задвижване.

Тракторът Беларус-3023 се предлага с два различни двигатели - Detroit Diesel или Deutz с мощност от 300 к.с. Двигателите задвижват асинхронен генератор с мощност 20 кВт, захранващ силов електромотор. Конструкцията на трансмисията дава възможност и за два режима ръчна работеща. Превключването на скоростите става автоматично, а цялото управление на движението на трактора, се прави от джойстик. Контролът на работата на агрегатите и възлите на трактора, както и цялостна диагностика се осъществява от микропроцесорна система.

Резултати от тестовете показват, че тракторът с електромеханично задвижване Беларус-3023 изразходва 15-20% по-малко гориво от трактор с класическо задвижване.

Минския тракторен завод (МТЗ) планира да произведе 20 трактори Беларус 3023 заедно с руския концерн Ruselprom през 2010 година.

С първата партида от 20 трактори трябва да направи оценка на търсенето на клиентите и те да се запознат с новият модел Беларус-3023.

Според техническия директор на Минския тракторен завод, се очаква засилено търсене на новите трактори. Цената ще се определи в рамките на следващите няколко месеца.

Тракторът Беларус 3023 беше представен за първи път на най-голямото селскостопанско изложение в Европа Agritechnica 2009 в Хановер на 8-14 ноември. Там Беларус 3023 беше награден със сребърен медал.