Частично бедствено положение обяви Община Велинград заради скъсана дига на река Малка Мътница. Има залети десетки земеделски площи, а „Напоителни системи“ ЕАД – клон „Тополница“, собственик на язовир Малка Мътница, контролирано изпуска вода през основен изпускател, съобщават от дружеството.

Април започва със слънце, но кога ще дойдат сланите?

Въпреки че водата вече се оттича от нивите, от репортаж на bTV се виждат все още дирите на преминалата оттам река. Образували са се и множество локви в земеделските площи. Тепърва предстои да видим какво ще констатират инспекторите на терен, какви ще са щетите и ще получат ли земеделците някакво обезщетение.

От „Напоителни системи“ ЕАД – клон „Тополница“ твърдят, че са уведомявали областния управител за състоянието на речното корито и необходимостта от почистване и осигуряване на проводимост.

От дружеството също така обясняват, че то не е собственик на дигите на река Малка Мътница. Въпреки това то е в готовност да окаже съдействие на областната управа.

Бедственото положение е обявено до 21 април, а дотогава се ограничава движението на хора и автомобили по поречието на реката.