Едва ли има по-голяма мотивация за един млад човек от това да се обучава на нов и модерен трактор. А когато си уверен, че работата на полето е твоето призвание и си на ти с компютрите, имаш реалния шанс да станеш майстор механизатор.

Такъв е случаят с Мартин Гергов от Професионалната гимназия по селско стопанство в родния си град Нова Загора. Той заслужено грабна първо място в направление „Механизация на селското стопанство“ в регионалния кръг на тазгодишното Национално състезание „Млад фермер“.

За безгрешното му представяне в дисциплината „Майсторско управление на трактор с ремарке“ допринесе и отличното познаване на учебния трактор LS XP101.

„Трактора го карам, откакто училището го купи. За класа си е наистина много удобен. Доволен съм. Единственият косур е, че е малко лекичък отзад, но се свиква“, споделя ученикът.

Мартин е първият в своето семейство, който избира да се занимава със земеделие. Иска да стане механизатор, защото специалността му е интересна и му дава свободата да бъде навън, а не затворен в някой офис. В момента съвместява ученето с работата в местна кооперация и планира да продължи висшето си образование като агроном.

„Настъпиха времена, в които трябва повече да разбираш от компютри, навигация и технологии, отколкото от механика. Един механизатор не може цял живот да е карал стар трактор, да седне в новия и да го подкара по същия начин. Понеже 90% от нещата, които се изискват да работиш с един нов трактор, е да можеш да му зададеш процеса на работа. Всичко това става чрез навигацията в трактора“, обяснява възпитаникът на професионалната гимназия.

В това, колко са важни компютрите, е убеден и неговият учител – инженер Георги Халков, който ръководи новозагорския отбор в състезанието за „Млад фермер“. По негови наблюдения участниците от останалите 11 отбора от Южна България също се справят с управлението на учебния трактор LS, тъй като с него се свиква бързо и се работи лесно.

„Основно с новите трактори искам младите да наблягат на компютрите. Всеки нов трактор, както и този е свързан с компютри. Вече почти няма механика, всичко е на електрохидравлични системи. Затова освен земеделските машини те трябва да знаят и компютрите“, подчертава преподавателят.

Надпреварата между възпитаниците на професионалната гимназия в Нова Загора да карат учебния трактор е голяма. Те с ентусиазъм провеждат учебните си практики на този модел на корейската марка, с който се гордее и директорът на учебното заведение.

„Преди три години училището закупи трактор LS от фирма Сатнет. Учениците с голямо желание карат трактора на училищните практики. Това е един мотивиращ фактор за записване на деца в тази специалност, защото е много важно да имаме добра материално-техническа база, освен, разбира се, добри учители и специалисти“, смята г-жа Стоянова.

По нейни думи най-предпочитани са специалностите „Механизация на селското стопанство“ и „Автотранспортна техника“. Бъдещият механизатор Мартин съветва своите връстници също да опитат, защото според него единствената перспектива в момента за добра работа с добри доходи е земеделието,

„Колкото и да е нов един трактор, трябва да има някой на неговата седалка. Тракторите вече завиват сами, вдигат си инвентара, но все пак трябва да има някой на тази седалка, за да каже на този трактор какво да прави“, категоричен е младият механизатор.

Като победител в надпреварата Мартин ще бъде приет без приемен изпит в Пловдивския аграрен университет. А ние сме убедени, че на колкото и машини да се качи за в бъдеще, той завинаги ще пази спомена за първия си учебен трактор – разпознаваемия син LS с 101 конски сили.

Повече информация за пълното портфолио на марката LS може да получите от вносителя за България – фирма Сатнет