Педагози и научни работници от румънския институт по земеделие Фондуля ще обучават ученици от България на някои от най-съвременните техники в земеделието. Това е решено по време заседание на Българо-румънската земеделска работна група, съобщават от Община Русе.

Слушайте в AgriПодкаст: В агросектора става напечено

Пилотно проектът ще стартира в силистренската Професионална гимназия по механизация на селското стопанство „Никола Йонков Вапцаров“ в село Средище. Идеята е още през следващата година да се предприемат първите стъпки в тази насока.

Бъдещите фермери ще се учат как да се справят със съвременните климатични промени, как да предпазват почвата от замърсяване и как най-ефективно да експлоатират земята, за да получат най-добрата реколта. 

На срещата са били обсъдени и темите за обмяна на ученици между гимназиите в Силистренско и в Калугерене, Гюргево. Подобни перспективи се очертават и пред Професионалната гимназия по селско стопанство в Русе. Учениците ще се учат още как да работят не просто с най-модерната техника, а с тази, която е най-подходяща и адаптирана към местните условия на земеделието. 

Учебното заведение в село Средище е основано в далечната 1959 г., но е закрито със заповед на Министерство на земеделието през 1995 г. поради лошо управление, малък брой ученици и остаряла амортизирана материална база. 

С много усилия инициативен комитет от учители и общественици, започва борба за отмяна на постановлението и гимназията е открита отново. Към днешна дата гимназията е вече двукратно наградена от Министерството на образованието и науката за качествено изпълнение на проекти в селското стопанство, а в нея се обучават над 300 ученици в дневна и самостоятелна форма. 

Нейни възпитаници са участвали в обучения в Италия, Гърция, Турция и други държави. 32 фирми от региона на Силистра и Добрич са сключили договор с гимназията за наемане на работа на ученици след завършването им. Училището разполага с 900 дка ниви, от които се самоиздържа – парите от реализираната продукция влизат в бюджета на учебното заведение и се използват за същите земеделски дейности. Получените средства се инвестират в нова техника, подобряване на учебната база и подсигуряване на училищния стол.