Липсата на работна ръка от години е проблем не само за България, но за цяла Европа. Овощарството пък е един от най-засегнатите сектори от този все по-задълбочаващ се проблем.

Януари и важните дати, които да запомните

Съответно при проблем индустрията се опитва да отговори на него с решение. Италиански производител на земеделска техника е намерил решение на недостига на работната ръка в овощните градини. 

Комбайните Tecnofruit, които Агри.БГ видя на изложението IndAgra в Букурещ, Румъния, спестяват време и ръчен труд. Освен това обаче производителите споделят, че с една такава машина може да се спести от около 15 000 евро на 10 ха от заплати, благодарение на по-малкия брой небходими оператори.

Тази машина е първият в света напълно автоматичен комбайн в овощарството, като на фермера се предоставя информация в реално време за количеството, качеството, размера и теглото на всеки един събран плод. 

Друго предимство на комбайна е, че той може да работи във всякакъв сезон, особено при наличието на повече валежи, които често са проблем за берачите. Един механизатор може да управлява комбайна, а останалата работна ръка да следи за качеството на обраната продукция. Всичко става бързо и лесно, тъй като директно от дървото плодовете се транспортират по лента, която стига до берача за по-малко от минута.

По този начин с по-малко персонал работата в овощната градина се върши в пъти по-бързо и качествено.

При овощните градини, които са по-напреднали технологично една такава машина може да им помогне да затворят цикъла на проследимост на продукцията. Ако дадено стопанство използва сензори и прави анализи през целия вегетационен период на културите, при прибирането на реколтата комбайна дава съществена информация за крайното качество на всеки един плод.

Това допълнително може да улесни фермерите в планирането на сортовете през следващия сезон, както и да им даде една пълна картина за качеството на реколтата и по този начин да елиминират бъдещи проблеми или слаби звена в производството.