Базарът Local Food Design 2016 ще представи авторски разработки на фермерски, занаятчийски и селски храни с фокус върху техния красив външен вид и опаковки, характеризиращи облика на традициите, селската култура и ръчното творчество. Събитието ще се проведе в град Пловдив през юни тази година. Ще участват производители, кулинари и любители от цялата страна с продукции както в традиционни форми, така и иновативен rustic дизайн.

В уникалното за България събитие ще участват малки местни производители на храни, любители и домашни кулинари, фудита и блогъри, ателиета за крафт бира, малки и биологични винарски изби от цялата страна.
 
Кандидатстване за участие:
Кандидатите, които отговарят на концепцията на събитието, могат да изпратят e-mail на [email protected] с кратко описание на дейността си; снимки на продуктите, с които ще участват; град/село, в което се произвеждат; телефон и мейл за контакт. Всички кандидати ще преминат през предварителен подбор с визуална оценка на продуктите.
 
Срокът за кандидатстване е 30 април 2016 г.  Участието в събитието е безплатно. 
 
Кандидатите ще се представят в следните тематични направления:
 
BREAD DESIGN | ДИЗАЙН НА ХЛЯБ
Представяне на красиво изработени хлябове, пити и баници с приоритет към натуралните съставки и технологии.
 
PASTRY DESIGN | СЛАДКАРСКИ ДИЗАЙН
Представяне на красиво изработени сладкарски изделия: кексчета, тартове, торти, кремове, бонбони и пр. с приоритет към натуралните съставки и технологии.
 
JAM DESIGN | ДИЗАЙН НА СЛАДКА, МЕД И ЛЮТЕНИЦИ
Представяне на красиво изработени бурканчета със сладка, мед и лютеници, приготвени по домашни технологии. Ще се допускат само продукции от собствено земеделие.
 
TOTALLY RUSTIC | ДИЗАЙН ОТ СЕЛО
Всичко останало, което не влиза в другите категории – месни и млечни продукти, ядки, свежи плодове и зеленчуци и др., произведени посредством устойчиво земеделие и приготвени по домашни, традиционни технологии. Ще бъдат представени  красиви и дизайнерски изработки на продукта и опаковката.
 
CRAFT WINE & BEER DESIGN | ДИЗАЙН НА КРАФТ БИРА И ВИНО
Представяне на крафт бира, фермерски и био вина с дизайнерски етикети.
 
Събитието е инициатива на Local Food Foundation, която се провежда в рамките на фестивала ONE DESIGN WEEK 2016 с подкрепата на Фондация “Америка за България” и Община Пловдив и ще се проведе от 10 до 19 юни в гр. Пловдив, Капана, ул. Магура и ул. Братя Пулиеви.

Освен да привлече широката публика към пъстротата на местните храни, инициативата адресира послание и към производителите им за по-творческо изпълнение. Затова най-добрите дизайни в 5-те продуктови категории ще бъдат наградени от публиката на 18 юни със специални статуетки “BEST Local Food Design 2016”.
 
Local Food Foundation набира доброволни дарения за фонд, с който ще бъдат поръчани 5-те наградни статуетки за отделните продуктови категории. Срокът за дарения е до 31 май, като банковата сметка ще бъде обявена на кандидатите през април. 
 
За записване, въпроси и дъпълнителна информация: [email protected] 
 
 
Медийни партньори: Fermer.bg, MediaCafe.bg, Organichno.com, Под Тепето