Пролетен празник на земеделието и животновъдството се провежда днес в Кресна,, съобщиха за Фермер.БГ организаторите от Съюз на фермери - Струма, гр. Кресна в партньорство с Асоциация за автохтонни породи кози в България, БДОБР Семпервива, Развъдна асоциация за местни породи овце и Международна асоциация каракачанско куче .



Това е празник на българските изконни традиции, оригиналните български породи и сортове, традиционните продукти и кулинарна култура. Свързан е с настъпването на пролетта и началото на активната земеделска дейност. Празник на българската природа. Проявата вече се утвърди като най-мащабното агро-еко изложение в Югозападна България.



Съществува пряка връзка между старите, автохтонни породи и сортове и кулинарните традиции на всяка страна, отделен район и културно етническа група. Загубата на дори един такъв сорт или порода оцелели от миналото автоматично означава и загуба на кулинарен продукт, загуба на поминък, занаят и начин на живот на определена група хора. Често, следствие на това се „раждат” продукти имитиращи оригинала, но нямащи нищо общо като качество. В днешно време пазара е залят от такива фалшификати, които в повечето случаи дори са вредни за нашия организъм. Другата страна на проблема е загубата на културна идентичност и родова памет. Всяка себеуважаваща се нация полага усилия да съхрани културната си идентичност на фона на глобализацията. Пролетния празник на земеделието и животновъдството в гр. Кресна е сериозна стъпка в тези усилия!
 

Гостите на празника ще видят уникални стари български породи

Калоферските дългокосмести кози ще покажат изключителната си дълга козина, Българските витороги дългокосмести кози ще демонстрират уникалните си спираловидни рога. Ще бъдат представени древните Каракачански овце, кучета и коне - спътници на последните пастири номади обитавали Балканския полуостров. Ще опитате традиционни български вкуснотии на фона на автентична българска народна музика.

Партньори по организацията на проявата са национални развъдни организации за редки породи, природозащитни организации, действащи сдружения на производители на натурални храни. Инициативата се осъществява с подкрепата на Община Кресна.



В рамките на празника ще се проведат:
IV – та Национална изложба на старите български(автохтонни) породи кози
Изложби на Каракачански овце и Каракачански кучета
Регионално изложение на редки, автохтонни породи домашни животни
Представяне на продукти на местни земеделски производители
Представяне на местни занаяти и традиции
Дегустации на традиционни и натурални храни и напитки
Техника, технологии и препарати в помощ на фермера
Демонстрации, акции и забавни игри за малки и големи деца на тема опазване на природата
Демонстрации на методи за защита на домашни животни
Жива музика – автентични фолклорни изпълнители от различни етнографски региони
Томбола със специални, големи награди
Базар на Великденски агнета         
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!