Фирма Байер България, дивизия Кроп Сайанс стартира традиционните си годишни технически срещи със земеделци, като първата от тях се проведе на брега на Южното Черноморие в гр. Поморие. Производители от региона се запознаха с тенденциите и иновативните технологии в растителната защита за сезон 2016, предлагани от световния производител.
 
Форумът откри Ралица Янакиева, мениджър на фирма Байер България, дивизия Кроп Сайанс, която подчерта мисията на фирма Байер – да предложи на стопаните точните иновации, които да  доведат до едно устойчиво земеделие в България, на фона на динамичните климатични промени. 


 
Жечо Мурзов, Мениджър Продажби в Байер България, дивизия Кроп Сайанс обясни: „Акцентът на днешната среща беше свързан с житни култури, с царевица, с рапица и с актуалните предложения, които ще имаме за 2016-та г., като пакети в житни култури. Интересното в царевица беше новата технология Капрено, която дава възможност на земеделците да не прилагат във всеки случай почвен хербицид, а да работят с един вегетационен такъв, като Копрено, който има много категоричен почвен ефект.“ 
 
Капрено е продукт, който ще оптимизира разходите на земеделските производители. Това е възможно, поради факта, че този хербицид е хибрид, базиран на нова технология с две активни съставки, с широк спектър на действие. Капрено покрива и почвеното, и вегетационното третиране. За първи път в Европа, Капрено ще се предлага само в България и Унгария. 
 
При рапица от Байер акцентираха както на вече познатия Тилмор, така и на новия Пропулс.„Освен това Тилмор дава възможност рапицата да се разположи по такъв начин, по който да има най-добро усвояване на слънчевата енергия, а от там и да се получи най-добър добив. Другият актуален продукт за 2016 г. е фунгицидът Пропулс, който трябва да бъде прилаган по време на цъфтеж, за да имаме перфектното действие срещу склеротиния. Този продукт има един много интересен физиологичен ефект, който се изразява в заздравяване на шушулките, което в сравнение с третиране с други фунгициди, дава възможност рапицата да се разпуква по-малко по време на жътва“, посочи Жечо Мурзов.

 
От Байер представиха фунгицидите за пшеница и ечемик за 2016 г. От компанията са разработили три схеми за работа, според типа година, в която ще са поставени земеделците: икономична схема, при лека година; стандартна схема с две третирания и интензивна схема с три третирания при тежка ситуация. Във всяка една от тях присъства Солигор, който беше представен за първи път на пазара през 2015 г. , като вече се е превърнал в топ продукт: „За пръв път имаме толкова успешно пускане на пазара на нов продукт, който така масово да се наложи и да бъде толкова добре приет, с толкова много добри отзиви от страна на земеделците, което ни прави много много щастливи. Това което направи Солигор толкова успешен още през първата година от пускането му на пазара са неговите 4 уникални предимства а именно  протиоконазол, перфектната защита, оптималното приложение и промоционалната цена.“, обясни Ивелин Тончев, Мениджър техническа и развойна дейност, Байер България, дивизия Кроп Сайанс.
 
От фирма Байер споделиха още, че са горди, че могат да предложат на българските зърнопроизводители върхова защита със своя премиум продукт Зантара:

 
„При Зантара успяхме за пръв път в България да предложим и все още сме единствени, които предлагаме най-новото поколение активно вещество, това е Биксафен на базата на SDHI, който освен че има много стабилно действие и широк спектър, се отличава с много добро последействие, а именно има и едно допълнително физиологично действие върху пшеницата в посока на това листата да бъдат по-големи, по-широки, да успяват да фотосинтезират по-добре и по-дълго.“, посочи Ивелин Тончев.
 
Илия Бибишков, Регионален представител на Байер България, дивизия Кроп Сайанс за Южна България сподели и към кои продукти земеделците от Южна България проявиха най-силен интерес след тяхното представяне: „Като цяло мисля, че в района на южна България интерес представляват новите пакети, които са предложени от фирмата във връзка с по-предходната година, която беше тежка.  Най-голям интерес от пакетните предложения на фирма Bayer отново ще предизвика Секатор и Солигор като настройката за виртуалното предложение втори фунгицид в пакета трио мисля, че ще бъде Зантара, който се доказа в района и Сферамакс който също беше с най-големи продажби преди два сезона в района на южна България“.

 
Проф. Светослав Бобев от Аграрния университет в Пловдив представи пред земеделските производители, кои са очакванията за проблемите в житните култури за 2016-та година и начините за справяне със тях. Той обърна внимание, че стандартната практика в България за третиране само един път на повечето от посевите, след  тежката 2014-та година се е променила към това да имаме две фунгицидни третирания, както в пшеницата, така и в ечемика, като, където се налага се прибягва и до трето фунгицидно третиране. 
 
В тази насока, фирма Байер е разработила и своите виртуални пакети за 2016 г., с които да предложи на производителите гъвкавост във взимането на решения относно растителната защита, която да прилагат:
 
„В началото на всеки един сезон е изключително трудно да се предвиди или да се направи прогноза какво ще се случи до самия край, ето защо ние предлагаме една възможност на земеделците, които са си закупили Солигор и Секатор или Фалкон и Секатор, с напредване на вегетацията, когато преценят правилно от какво имат нужда, те да се възползват от нашия така наречен виртуален пакет по отношение на Сфера Макс и на Зантара. Ако земеделците са си закупили за определени площи Секатор и Солигор или Секатор и Фалкон, и след това закупят за същата площ Сфера Макс или Зантара, те ще се възползват от допълнителни 5% отстъпка“, каза Ивелин Тончев. 

Събитието на Байер завърши с богата развлекателна програма, специално подготвена за гостите. Земеделците и екипът на компанията си пожелаха една успешна 2016 г., която да даде възможност за още по-добро развитие на българското зърнопроизводство.